Region Jämtland Härjedalen vill se ökade ersättningar för vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Ersättningen för vindkraft behöver ses om. Det skriver företrädare för Region Jämtland Härjedalen och regionala samverkansrådet i Västernorrland i en skrivelse som skickats till flera ministrar, däribland klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Jämtland-Härjedalen och Västernorrland producerar nästan en fjärdedel av all el från vindkraft i landet. Regionen ser nu en risk för att utvecklingen av vindkraften avstannar om inte ersättningsnivåerna höjs.

Behövs ekonomiska incitament

I skrivelsen som region Jämtland Härjedalen och regionala samverkansrådet i Västernorrland har skickat uppmanar de regeringen att ”skyndsamt utarbeta förslag till nya ersättningsmodeller för att inte den pågående utbyggnaden ska avstanna helt”.

Det behövs stärkta ekonomiska incitament åt berörda parter för att upplåta mark åt vindkraftverk. Det rör sig i första hand om kommuner och bygdeföreningar, men även markägare och rennäringen kan få ta del av utökade ersättningar enligt förslaget.

Regionala samverkansrådet i Västernorrland består av företrädare för Region Västernorrland och förtroendevalda politiker i kommunerna i länet.

I klippet berättar Elise Ryder Wikén (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden om behovet av ökade ersättningar för vindkraften

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.