Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vänsterpartiets Jeannette Ek och Ted Länsberg från Sverigedemokraterna vill arbeta på olika sätt med miljöfrågorna i Härjedalens kommun. Se i videon vad som skiljer partierna åt. Foto: Maria Broberg/SVT

Så skiljer sig SD och V i Härjedalen åt i synen på miljöarbetet

Publicerad

När kommunpartierna i Härjedalen fick svara på partienkäten från nätverket för hållbarhet i Härjedalen så skilde sig svaren åt mellan partierna. Två partier där skillnaden var särskilt stor var mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Partienkäten visar till exempel att Vänsterpartiet vill att Härjedalens kommun ska uppnå fossilfritt till 2035 för att göra sin del av Parisavtalet, medan Sverigedemokraterna svarar att de inte driver klimatfrågor men gärna lokala miljöfrågor.

SD: Miljöpåverkan från Härjedalen är låg

På frågan om vilken miljöpåverkan Härjedalen har idag svarar Ted Länsberg (SD):

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

– Nära noll skulle jag vilja påstå. Vi har inga tunga industrier, vi släpper inte ut något avfall eller någonting utan det enda vi har är skogsindustrin och det är den miljövänligaste industrin vi har i landet.

Samtidigt vill han att man ska arbeta på ett mer lokalt plan – och öka självförsörjandegraden.

V: Fler solceller och hjälpa lokala producenter

Vänsterpartiet ser flera områden där Härjedalen ligger i framkant i miljöarbetet, men tycker att mer bör göras.

– Man har gjort en upphandling på solceller och det ska sättas upp, men då mer solceller på skolor och kommunhus. Inköp av lokalproducerad mat kan utökas. Gör man det i en kommun kanske lokala producenter som finns också kan utöka sin verksamhet. Det ger ringar på vattnet, säger Jeannette Ek (V).

Se i klippet ovan vad som skiljer de olika partierna åt i klimat- och miljöfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet