Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bion i Sveg har varit stängd under flera år, men på lördag slår Svegsbon Khalil Rashid upp dörrarna för Sveg Cinema och första filmen ut är ”A man called Otto”. Hör i klippet varför Khalil ville starta bion i Sveg. Foto: Maria Broberg/SVT

Khalil, 18, tyckte det saknades bio i Sveg – då öppnade han en själv

Publicerad

Under flera år har bion i Sveg varit stängd. När gymnasieeleverna i Sveg hade en politisk debatt på Folkets hus innan valet så dök frågan om bio i Sveg upp igen. Då tog den nyblivna 18-åringen Khalil Rashid tag i saken.

Han gick till kommunen och sa att han ville starta bion och att han ville starta ett eget företag.

– Då dök det upp att det var konkurrens, att flera ville starta bion. Så det tog lite tid till att jag själv stod kvar. Många gav upp kan man säga. Jag träffade Jessica Strand på Härjedalens kommun och då sa hon att vissa hade inte den rätta kompetensen och vissa tappade intresset så jag var den sista som var kvar och fick lokalen.

Premiär med Tom Hanks

På lördag kväll visas den första filmen och det är den amerikanska versionen av den svenska versionen En man som heter Ove, A man called Otto – med filmstjärnan Tom Hanks i huvudrollen.

– Det är både familj och komedi och det passar alla åldrar och jag tänker att första gången bion startas så kommer det från alla åldrar. Så det passar alla.

Hör varför Khalil Rashid tycker att Sveg ska ha en bio i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.