Mer än var femte statlig väg är enligt Transportföretagen i mycket dåligt skick i Jämtlands län. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jämtlands län har Sveriges sämsta vägar enligt ny lista

Publicerad

Transportföretagen har ännu en gång listat vilket län som har de sämsta vägarna. Jämtland toppar den inte alltför smickrande listan.

Cirka 22 procent av de statliga vägarna i Jämtland var i mycket dåligt skick förra året, enligt organisationen Transportföretagen. Inget annat län i Sverige har lika hög andel vägar i mycket dåligt skick.

Upprop för åtgärder

Transportföretagen startar nu ett upprop för bättre vägar i Jämtland och i hela landet. I ett pressmeddelande skriver de att det är orimligt att de som har mest behov av att köra har de sämsta vägarna.

– Under jul- och nyårshelgen ger sig tusentals bilister ut på svenska vägar för att semestra eller hälsa på släkt och vänner. Detta på vägar som har blivit en trafikfara. Därför startar vi nu ett upprop för att få på plats nödvändiga satsningar, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

Var femte väg

I Jämtland var år 2022 mer än var femte statlig väg i mycket dåligt skick och om 10 år kan så mycket som nästan 40 procent av vägarna i Jämtland vara i mycket dåligt tillstånd, uppskattar organisationen.

Ett exempel på dålig vägstandard är väg 568 mellan Revsund och Lockne, öster om Pilgrimstad, i Bräcke kommun. SVT besökte i somras uppretade bybor som har klagat på vägen under många år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu när alla trädstammarna är framme får man ju tvärnita för en stor jäkla trädstam som sticker upp mitt i vägen. Bottnen är nådd”- hör byborna om den dåliga vägen i Bräcke kommun. Foto: SVT

SÄMST VÄGAR I SVERIGE

Tabellen visar län samt hur många procent av vägarna som är i dåligt skick enligt Transportföretagen:

Jämtlands län 21,8 %

Västernorrlands län 18,4 %

Gävleborgs län 16,7 %

Norrbottens län 15,1 %

Dalarnas län 14,2 %

Västra Götalands län 14,1 %

Västerbottens län 14 %

Hallands län 12,1 %

Stockholms län 11,9 %

Kalmar län 11,1 %

Kronobergs län 9,4 %

Skåne län 8,8 %

Blekinge län 8,2 %

Örebro län 8,1 %

Jönköpings län 7,2 %

Södermanlands län 6,4 %

Värmlands län 5,3 %

Gotlands län 4,8 %

Uppsala län 4 %

Västmanlands län 4 %

Östergötlands län 3,5 %

Källa: Transportföretagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.