Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minskade antalet gästnätter i Jämtlands län ser VD:n för Jämtland Härjedalen Turism, Teres Gärdin, som marginell. Hör henne berätta mer om situationen i länet. Foto: Dzintra Dumbre

Antalet gästnätter minskade i Jämtlands län i fjol

Publicerad

Det gjordes färre övernattningar på bland annat hotell och vandrarhem under 2023 jämfört med 2022. Teres Gärdin, vd Jämtland Härjedalen Turism menar att siffrorna inte säger något om hur mycket pengar besökarna spenderat i länet.

De kommersiella gästnätterna hamnade under 3 miljoner i fjol. Bortsett från under pandemin, är det för första gången på nästan tio år som det sker.

– Man kan se att folk spenderar mindre. Men vad är viktigast, att 100 personer spenderar en krona, eller att en person spenderar 100 kronor? Jag vet inte, säger Teres Gärdin.

Fjälldestinationerna backade mest i länet. Teres Gärdin menar att orsakerna till minskningen beror på olika faktorer, bland annat världsläget.

– Vi konsumerar inte på samma sätt vad gäller upplevelser.

Hör Teres Gärdin berätta om situationen i videon

TURISMEN I LÄNET

I region Jämtland Härjedalen är det 12,3 miljoner gästnätter per år, och ungefär 3,2 miljoner av dessa är kommersiella gästnätter.

Av de kommersiella gästnätterna är 467 000 utländska gästnätter och av de utländska gästnätterna är 219 300 norska gästnätter.

Dagsssturister är å 1,2 miljon per år och besöksnäringen i länet omsätter 6,57 miljarder per år. Det är tre procent av turismomsättningen i Sverige.

Besöksnäringen genererar 8 450 helårsarbeten i länet varje år.

Siffrorna är från 2022

Källa: Jämtland Härjedalen Turisme och besöksnäringen r och besöksnäringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.