Efter SVT-reportage: Syskonen Tuva och Tilda fick partiledarbesök i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Syskonen Tuva och Tilda Berglund vill att frågan om särskilt begåvade elever ska tas på större allvar. Nu har frågan lyfts av Liberalernas partiledare Nyambko Sabuni som träffade tjejerna på måndagen.

På Södra Utmarkens skola i Ängelholm träffade Nyamko Sabuni (L) systrarna Tilda och Tuva Berglund med lärare och rektorer för att få lära sig mer om elever som dessa. Detta efter SVT Nyheters reportage om syskonen.

– Vi pratade om hur de har kämpat fram till det stöd och den hjälp de de har idag, säger Nyamko Sabuni.

Se när Tilda och Tuva Berglund tar emot Liberalernas partiledare i klippet ovan.

Ofta hemmasittare

Att vara särskilt begåvad medför ofta svårigheter i skolan. Det kan låta paradoxalt, men eftersom de lär sig fortare än sina klasskamrater blir de lätt understimulerade och stannar hemma från skolan.

Enligt skollagen ska alla elever garanterans stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. Liberalerna föreslår att återinföra specialpedagoger i skolan.

– Skolan gör mycket för särbegåvade elever, men de kanske behöver göra lite till för att hitta dem, säger Tilda Berglund.

Syskonen fick tillsammans med föräldrarna kämpa länge för att få den undervisning som krävdes för att stimulera flickorna. Och på Södra Utmarkens skola uppmärksammar man elever som dessa för att ge dem rätt undervisning helt enkelt.

– Skolan har vunnit mycket erfarenhet genom att uppmärksamma särskild begåvning, säger Nyamko Sabuni.

SÄRSKILT BEGÅVADE ELEVER

Fem procent av eleverna kan räknas som särskilt begåvade. De behöver många gånger andra utmaningar än sina klasskamrater. År 2010 förtydligades skollagen och där står nu att elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling.

De särskilt begåvade eleverna mår bra av att få stora utmaningar utifrån sina styrkor. De behöver lära och diskutera på sin nivå. De behöver också mötas med respekt och acceptans utifrån sina förutsättningar och behov.

Det är inte alltid lätt att uppmärksamma en särskilt begåvad elev eftersom det händer att de underpresterar i skolan, för att passa in eller för att de har tappat lusten att lära.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.