Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte försökt sprida misstro mot myndigheter eller en bild av att muslimska barn kidnappas”, säger Sead Busuladzic från partiet Nyans till SVT. Foto: SVT

Partiet Nyans kan ta plats i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Nu räknas de sista rösterna i kommunalvalen. I flera städer har kategorin övriga ökat och det kan innebära att det kontroversiella partiet Nyans kan komma in i Landskrona.

I Landskrona fick kategorin övriga partier 3 procent i årets val och 0,37 procent 2018.

Särskilt i det valdistrikt där Nyans kampanjat, Norrestad, fick kategorin ”övriga” dryga 21 procent. Rösterna är inte räknade och det döljer sig fler partier bakom kategorin övriga men möjligen skulle Nyans kunna få de 2 procent som krävs för att komma in i fullmäktige.

Valet 2022 Helsingborg

I Norrestad förlorade dessutom Socialdemokraterna lika många röster som ”övriga” tog. Och Fatmir Azemi (S) oppositionsråd i Landskrona tror att en del är till Nyans.

– Anledningen är LVU-lagen och det som har hänt i Landskrona med Paludan och koranbränningen, säger han.

Kritik för uttalanden

Nyans har fått kritik för en rad uttalanden, bland annat att socialtjänsten skulle missbruka lagen om vård av unga för att omhänderta barn på felaktiga grunder. På Koppargården i valdistriktet Norrestad bor Sead Busuladzic som kampanjat för Nyans och han tycker det skapats en bild av dem som han inte håller med om.

– Vi har inte försökt sprida misstro mot myndigheter eller en bild av att muslimska barn kidnappas utan har försökt lyfta en fråga som många tycker är jätteviktig, säger han.

Sertac Kutlay som bor i området tror att en del där röstat på Nyans och att de är besvikna på inte minst Socialdemokraterna. Bland annat efter att högerextremisten Rasmus Paludan fått tillstånd för att genomföra manifestationer.

– Folk blev ledsna och arga efter den händelsen, menar Sertac Kutlay.

”Hypotetisk fråga om de kommer in”

Socialdemokraten Fatmir Azemi säger att det är svårt att nå fram till invånarna i Koppargården.

– Jag har försökt prata med invånare där om vad yttrandefrihet är men det är svårt övertyga, säger han.

Oppositionsråd Fatmir Azemi (S) säger att det kan vara svårt att nå fram i vissa områden. Foto: SVT

I valet fick liberalerna som styrt Landskrona i 16 år nästan 38 procent av rösterna. Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) tror inte att ett parti som Nyans för något gott med sig – att de för en splittrande politik.

– Det är en hypotetisk fråga om de kommer in men jag tror det blir problematiskt, för partier som har till uppgift att ta tillvara en smal grupps intressen har svårt att ta ansvar för helheten.

– Vi vill inte skapa polarisering utan tycker det är viktigt att involvera så många som möjligt, säger Sead Busuladzic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Helsingborg

Mer i ämnet