Christopher var tidigare anställd på Joe & the juice, och berättar om en machokultur på företaget. Foto: SVT

Joe & the juice-anställda ringde i klocka för snygga eller fula tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Redan första dagen på sin provanställning i november fick Christopher Lantz veta hur ringklockan skulle användas på Joe & the juice på Väla köpcentrum utanför Helsingborg.

Plinga på tjejer och killar

– Han sa att det var antingen om en snygg tjej, ful tjej, eller någon tjej som såg helt crazy ut gick förbi. Och så la han till på slutet att vi förstås även skulle plinga på killar, säger Christopher till SVT Nyheter.

– Jag tyckte det var helt idiotiskt men jag ville ju behålla mitt jobb. Men jag insåg att det var rätt så fucked up, om man säger så.

När klockan plingade skulle kafépersonalen titta på personen och nicka åt dennes håll för att visa vem man menade.

– Det var för att plinga på snygga eller fula tjejer, eller tjejer som såg ”helt bananas” ut. Kollegorna skulle ha kul och skratta åt någon. Det finns ingen annan poäng, säger Christopher Lantz.

”Machokultur”

Christopher gjorde bara totalt fem arbetspass innan han bestämde sig för att sluta. Han jämförde hur det varit på andra arbetsplatser och insåg att Joe & the juice var annorlunda.

– Det är svårt att förklara. Det blir en machokultur. Om man jobbar på ett vanligt kafé finns det ingen press på att man ska göra armhävningar. Det är inte trivsamt enligt mig, säger han.

Fick göra armhävningar

På Joe & the juice på Väla jobbar bara killar. Christopher beskriver det som att man triggar varandra till att göra dumma saker. Den som gjorde fel på ett juicerecept fick göra armhävningar.

– Enligt chefen var det lite skämtsamt men alla tar det inte så. Jag låg och gjorde armhävningar när mina vänner kom förbi och undrade vad jag gjorde på golvet.

I kontakten med kunderna förväntas de anställda vara flörtiga.

– Man ska ta kontakt på ett flörtigt sätt. Det kände jag mig också obekväm med, säger Christopher.

Tog bort klockan

Lalit Liljerud, platschef på Joe & the juice på Väla, säger att klockan nu har tagits bort.

– Det har blivit så att den användes för att plinga om till exempel någon som ser bra ut går förbi. Eller om någon tappar juice på marken. Det är verkligen ingenting negativt med klockan, säger han.

Plingar ni för ”fula” eller ”snygga” tjejer?

– Nej, inte fula tjejer. Inte bara för tjejer heller. Killar också.

”Som en like”

Har ni plingat för att skratta åt till exempel om en ful tjej går förbi?

– Nej. Det är mer som en like på Facebook. Någon lägger upp en bild som man lajkar.

Kan det inte uppfattas som att ni bedömer folks utseende?

– Det är ingenting sånt. Nu har folk tagit det helt fel, och det är därför klockan tagits bort. Ingen har sagt något om klockan tidigare men den togs bort direkt nu när vi märkt att någon ogillar den.

Håller inte med

Lalit Liljerud håller inte med om att det finns en machokultur på Joe & the juice. Armhävningarna är något som de anställda själva vill göra, säger han.

– Christopher hade inte behövt göra det. Ingen som inte vill hade behövt göra det.

– Det är tråkigt att det har blivit så här. Folk har missförstått hela grejen. Klockan är menad som en positiv grej. Alla är fortfarande välkomna till Joe & the juice och om man har några frågor är det bara att kontakta oss direkt så fixar vi det.

94 av 100 är män

Joe & the juice har fått kritik från fackförbund för att man nästan bara anställer män, 94 av 100 anställda är killar, skriver Arbetet.

Företagets CSR-chef uppger för tidningen att de aktivt arbetar för att rekrytera kvinnor till sina juicebarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.