Polisinsats mot hönsfarm i Halland: ”Dåliga arbetsförhållanden”

Uppdaterad
Publicerad

Flera utredningar har startats efter en arbetsplatsinspektion hos en större äggproducent i Halland.

– Vi har fått indikationer från andra håll att det inte står rätt till, säger Helena Lans, samordnare på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

I mitten av februari gjordes en inspektionen av inspektörer från Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Halland och polisen. När polisen och inspektörerna kom till gården arbetade elva personer med hönsen.

– När vi kom dit var arbetet i full gång med plockning och lastning av cirka 19 000 uttjänta värphöns som skulle skickas för slakt, säger Helena Lans vid Noa.

Nu ska bland annat arbetsvillkor och arbetstillstånd för personalen kontrolleras.

– Vad gäller djuren tror jag inte att det var någonting att anmärka. Vi har nog mer fokus på människorna, säger Helena Lans.

Ingen misstanke om brott

Inspektionen är en del av ett större arbete där flera myndigheter samarbetar och gör arbetsplatsinspektioner. I nuläget finns ingen misstanke om brott.

– Vi har sett att det i denna bransch ofta arbetar utländska medborgare med dåliga arbetsförhållande och dålig lön, säger Helena Lans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.