Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi litar inte på politikerna, menar Andersbergsbon Zdenka som inte röstade i valet. Hör mer om hennes och politikernas tankar i klippet. Foto: SVT

Därför blev valdeltagandet på Andersberg och Vallås lågt

Uppdaterad
Publicerad

Halmstads kommun satsade 600 000 kr på informationsinsatser. Trots det sjönk valdeltagandet på Vallås och Andersberg. Nu ska kommunen gå till botten med det låga valresultatet.

I valdistriktet Andersberg norra och västra röstade knappt hälften i riksdagsvalet – 49,4 procent. En särskild utvärdering, baserad på 450 intervjuer, för att ta reda på varför informationsinsatserna inte nådde fram – har startats.

Karin Back är strateg för social hållbarhet på Halmstads kommun och har jobbat med valstyrkande arbete i Andersberg och Vallås från våren 2022 och fram till valet. Hon menar att utvärderingen som kommunen gjort visar att informationskampanjen nått ut, och att vissa delger att de inte skulle ha röstat utan informationskampanjen.

Valet 2022 Halland

”Måste jobba vidare”

– Det skulle ha sett ännu värre ut om vi inte hade gjort dessa insatser. Det är ett arbete som vi måste jobba vidare med, vi är absolut inte nöjda med den här utvecklingen, säger hon.

Det främsta skälet till varför man valt att inte rösta uppger de som ingått i undersökningen är att man inte litar på politiker.

– Politikerna säger mycket men håller inte det de säger, det är ett problem, säger andersbergsbon Zdenka Zunic, som uppger att hon inte röstat i valet.

– Vi måste fortsätta att jobba med den här informationen mellan valen, säger Karin Back, tillväxtstrateg på Halmstads kommun. Hör henne i klippet ovan. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet