När näringslivet drabbades som hårdast valde många att sadla om till nytt yrke. Därför är det nu högre konkurrens om den kvalificerade personal som finns kvar.

– Räddningen framåt är att hitta människor som kan hantverket. Till exempel inom restaurang är det många i branschen som nu letar efter personal från andra delar av Europa, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper.

– Jag var själv på ett hotell i Tällberg för ett tag sedan och där väntande de på sin nya kock från Polen, vilket bara är ett av många exempel.

Digitala omställningen påverkar

Kommunikation i form av fungerande täckning och möjligheter till hemarbete kommer att påverka företagen i Dalarna framöver.

– I norra Dalarna så finns det väldigt många vita fläckar för mobiltäckningen och möjligheterna till bra och snabbt bredband, och det påverkar besöksnäringen. Det saknas helt enkelt bra täckning och det ställer till det för betalterminaler och Swish, säger Eva Cooper.

Dåliga transportmöjligheter

Hon lyfter även ytterligare ett problem som drabbar Dalarnas företagare – de smala vägarna som finns i länet.

– Det är en utmaning för småföretagare och lokala företag att få till transporter av nödvändigt material, säger Eva Cooper.