Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Roligt och säreget för byn” – Ella i Saxdalen gillar traditionen. Hon har tidigare varit med och byggt snögubben. Hennes pappa har byggt den i år – se den i videon. Foto: Hannes Forssell, SVT/Johannes Graaf

Här brinner jättesnögubben – se Saxdalens ovanliga valborgstradition

Uppdaterad
Publicerad

En stor snögubbe som tillverkas i byn för att sedan sättas i brand på valborgskvällen. Valborgstraditionen i Saxdalen är mer annorlunda än de flesta andra majbrasor och samlar storpublik varje år.

Traditionen med en brinnande snögubbe för att fira in våren kommer ifrån Schweiz från början.

– Det var en tjej på den tiden som var där nere. Hon gick i skolan eller bara bodde där och fick se snögubben. Sedan tog hon hem traditionen till byn, säger Erik Sand som har byggt snögubben.

Växer för varje år

Nästa år är det 60:e året med den brinnande snögubben vid stranden vid sjön Saxen – en tradition som bara växer sig större för varje år enligt Sand.

– Förr var det en traktorvagn med snögubben med. I år ska tror jag att det ska vara 14 vagnar, så det har stadigt ökat. Nog tror jag att byns befolknings fördubblas den här kvällen. Det är säkert 1 200-1 500 personer med, och det blir det nog i år också när det är en så fin kväll, säger Erik Sand.

I videon: Följ med till Saxdalen och se årets upplaga av snögubben som snart ska brinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.