Vägen stängdes av under insatsen eftersom det bedömdes att det fanns fara för allmänheten att vistas kring fastigheten. Foto: SVT

Barrikaderade sig och sköt ner polisdrönare – döms för olaga hot

Uppdaterad
Publicerad

Den man som i december barrikaderade sig på en adress i Malung och sköt ner en av polisens drönare döms nu för olaga hot av Mora tingsrätt.

Det var några dagar innan jul som polis larmades till en adress utanför Malung där en man barrikaderat sig.

Närboende evakuerades, vägen intill fastigheten stängdes av och personer i området uppmanades att hålla sig inomhus.

Under polisens insats sköt mannen med ett skarpladdat hagelgevär från huset, bland annat sköts en drönare som polisen använde vid insatsen ner. Ingen person skadades fysiskt.

Överlämnade sig till polisen

Insatsen pågick i nästan ett dygn. Därefter överlämnade mannen sig till polisen.

Han döms nu för grovt olaga hot för att ha skjutit med gevär under händelsen, men frikänns från sabotage av blåljusverksamhet. I det tillstånd som mannen befann sig ska han inte förstått att det var poliser som genomförde insatsen.

Mannen bedöms ha haft en allvarlig psykisk störning under händelsen och döms nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från polisinsatsen och hör polisens insatschef Jonas Häll berätta om hur de använde förhandlare för att få den beväpnade mannen under kontroll. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.