Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är viktigt att rösta” – Hör eleverna Freja Angantyr, Vera Kling och Ludvig Avian om vad demokrati betyder för dem. Foto: Jennifer Howgate/SVT

”Alla har en viktig roll i samhället” – gymnasieeleverna om svensk demokrati

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen fick eleverna på Kristinegymnasiet i Falun möjligheten att diskutera svensk demokrati med tre samhällsaktörer.

– Det är en allvarlig utveckling i världen, säger en av gästerna, förste vice talmannen Kenneth G Forslund (S).

Temat för dagen var hur hotet mot den svenska demokratin ser ut. I en paneldiskussion fick de tre gästerna förste vice talman Kenneth G Forslund, landshövdingen Helena Höij och Ronny Modigs chef för Dalregementet prata utifrån sina perspektiv.

– Ryssland är det stora hotet mot demokratin. Putin försöker ändra världsordningen. Det är en svår situation i världen, säger Ronny Modigs.

”Inte rädd – men orolig”

För Länsstyrelsens räkning fanns landshövdingen Helena Höij på plats. Hon berättade hur myndigheten samordnar aktörer för att bygga ett samhälle som kan stå emot olika typer av attacker.

– Jag är inte rädd men jag är orolig. Alla här måste se till att vi blir starka. säger Helena Höij.

Även förste vice talman bekräftade att det finns hot mot den svenska demokratin.

– Det är en allvarlig utveckling i världen. Sverige har varit väldigt utsatt för vilseledande information och olika former av angrepp. Det är oerhört bekymrande, säger Kenneth G Forslund.

Hör eleverna Freja Angantyr, Vera Kling och Ludvig Avian om vad demokratin betyder för dem i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.