Vänsterpartiets Daniel Bernmar går till val i Göteborg med ett löfte om en skattehöjning med en krona. Trots eller tack vare detta ser opinionssiffrorna goda ut. Foto: SVT

V:s framgångsrecept i Göteborg: Höj skatten

Publicerad

Vänsterpartiet i Göteborg går till val på en skattehöjning med en krona. Trots eller tack vare detta ser opinionssiffrorna goda ut.

 – Anledningen till att vi vill höja skatten med en krona är att vi ser att behoven i välfärden är så stora, bland annat vill vi införa sex timmars arbetsdag för delar av personalstyrkan eftersom arbetsmiljön är eftersatt i stora delar av den kommunala välfärden, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

Moderaternas kommunalråd Jonas Ransgård (M) är inte riktigt inne i samma tankebanor.

Val 2018 Väst

 – Jag tycker att det är helt fel väg att gå och så typiskt Vänsterpartiet att lösa alla problem med höjda kostnader.

Hämtat in 13 procentenheter på S

Om inte tankarna på höjd skatt drar ner några jubelrop från den moderata läktaren så verkar Vänsterns skattehöjningsförslag ändå tilltala andra väljargrupper.

I GöteborgsPostens och Sifo:s lokala opinionsundersökning publicerad i augusti låg Socialdemokraterna och Vänsterpartiet helt lika, båda fick där 14 procent av rösterna. Det är en stor förändring jämfört med valet 2014 då S lockade 13 procentenheter fler röster än V.

 – Jag tror att man kan förklara detta med att Vänsterpartiet har visat att det går att genomföra reformer för ett mer jämlikt Göteborg, säger Daniel Bernmar (V).

Här räknar han upp avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren och satsningar på avgiftsfria besök i simhallar.

– Vi har visat att det går att vrida Göteborg lite mer åt vänster.

Ändå oroad

Trots framgångarna i opinionen så ser Daniel Bernmar med oro på kommande valresultatet.

 – Vi ser ju hellre en vänsterpolitik i Göteborg, men vi kan konstatera att Demokraterna är ytterligare ett borgerligt parti och enligt de senaste opinionsundersökningarna ser borgarna ut att få majoritet i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet