Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inge Heydorn, fondförvaltare inom tech, säger att Elon Musks bud på Twitter kan tolkas som ”ännu ett sätt att köpa in sig i makt”. Foto: SVT

Techexperten om Musks Twitter-bud: Ett sätt att köpa sig makt

Uppdaterad
Publicerad

Turerna runt en av världens rikaste män, entreprenören tillika vd för elbilstillverkaren Tesla – Elon Musk har varit många. På torsdagen ger han nya rubriker och lägger ett så kallat fientligt bud på den sociala nätverkstjänsten Twitter.

– Detta är ännu ett sätt att köpa till sig makt och spridningen av information, säger Inge Heydorn, Partner på GPBullhound, om Musk:s Twitter-bud.

Media har makt, det tror techexperten Inge Heydron är anledningen till att Elon Musk nu vill öka sitt inflytande av Twitter. På torsdagen lägger Musk ett bud som inte är förankrat hos företagets ledning på 54,2 dollar per aktie, samtidigt var onsdagens stängningskurs på 45,85 dollar.

– Jag tror inte att ledningen av Twitter är särskilt förtjusta i att ha Elon Musk som ägare av bolaget. Men de kommer att titta på budet, budet är vettigt och då måste man titta på det, säger Heydron, men tillägger att han tror att de samtidigt kommer att leta efter andra köpare.

Att Musk har en anmälan om investeringsplikt – är det något som kommer att påverka honom?

– Jag tror att han gjorde det med mening, att han sålt aktier och inte flaggat. Allt från när han skulle köpa upp sin brors solpanelsbolag till när han skulle köpa upp Tesla privat, och så vidare. Han gillar att bråka med SEC (den amerikanska finansinspektionen). Det här är bara ännu ett steg i det, säger Inge Hydron och fortsätter:

– Han kan få en straffavgift och flera investerare har också funderat på att stämma honom. Men det är små pengar i samanhanget och kommer inte att stoppa affären.

”Pengar har han – men inte kontanter”

Elon Musk har tidigare varit ute och kritiserat Twitter – något Heydron anser häpnadsväckande.

– Han var ute och klagade på Twitter och klankade ner på bolaget bara veckor innan han började köpa aktier och ett av klagomålen skedde till och med under hans förvärv av aktier – det är också häpnadsväckande.

– De senaste dagarna har han till och med skickat ut vilka förändringar han tycker de ska göra. Alltså hans egna lilla agenda.

Elon Musk är en av världens rikaste och har en tillsynes oberörda inställning till så väl investerare som SEC, är det något som kan stoppa honom?

– Han är en av världens rikaste, men, han har inte sålt så mycket Tesla-aktier. Pengar har han, men inte så jättemycket kontant utan det mesta har han i aktier. Det är Tesla-aktiens upp och nedgång som bestämmer hans rikedom, konstaterar Inge Heydron.

Hör Inge Heydrons resonemang i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.