– Utrikesnämnden är grundlagsskyddad och det är där vi i oppositionen ska få informationen som berör rikets säkerhet, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD)

LÄS MER: Minister KU-anmäls efter Transportstyrelsens IT-affär

I anmälan står det ”När fick infrastrukturminister Anna Johansson och regeringen information om att generaldirektören och styrelsens ordförande i två år brutit mot bestämmelsen som fanns att SÄPO skulle säkerhetsgranska de personer som fick tillgång till ovanstående information?”

Kan ha brustit i tjänsteutövning

Oscarsson vill att konstitutionsutskottet granskar om någon av regeringens statsråd och/eller statsministern har brustit i sin tjänsteutövning i samband turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling.

2015 genomförde Transportstyrelsen en stor upphandling där man ville lägga ut sin IT-drift, som tidigare skötts av Trafikverket, på en extern part. IBM tog hem affären som var värd nästan en miljard kronor, en av de största svenska IT-upphandlingar som någonsin gjorts. I Transportstyrelsens databas finns bland annat information om alla fordon i hela Sverige – privata, polisens och militärens. Och även alla körkortsinnehavares personuppgifter.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Det är dessa uppgifter som hamnat hos utländska tekniker utan säkerhetsklassning och det finns en oro på Säpo att uppgifterna kan ha hamnat hos främmande makt. Mikael Oscarsson menar att statsministern har medgett till medier att han visste om affären utan att meddela riksdagen att affären kunde skada rikets säkerhet.

”Vilka åtgärder har regering vidtagit för att, om möjligt reparera de skador som uppkommit och vilka åtgärder har vidtagits för att detta inte ska kunna hända igen”, skriver Oscarsson i anmälan.

SVT Nyheter har sökt Stefan Löfven för en kommentar, vars pressekreterare meddelar att statsministern inte är tillgänglig.