Sent på valnatten, när det stod klart att Sverigedemokraterna av allt att döma troligen blir större än Moderaterna, gjorde sajten Samnytt en intervju med SD-profilen Rebecka Fallenkvist. Hon kandiderar till Stockholms regionfullmäktige i detta val, men är framför allt känd som programledare i Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks.  

När den märkbart förfriskade Rebecka Fallenkvist svarar på frågan hur det känns svarar hon ”hel…g seger” och sträcker upp ena armen. Därefter använder hon ordet ”segerhelg” i intervjun.

”Var överförfriskad”

Hell seger används bland annat av nazistiska NMR och är en översättning av tyskans sieg heil. I ett meddelande till SVT Nyheter på måndagsförmiddagen skriver Rebecka Fallenkvist:  

Jag tar inte ansvar för vad folk tolkar in, utan enbart ansvar för det jag säger. Jag var överförfriskad och borde inte tagit en intervju. Jag korrigerade till segerhelg för att det blir rätt grammatiskt”.  

Hon vidhåller att det hon tänkt säga var ”helg seger”. 

Men sedan insåg jag att journalister som du kan övertolka det. Så jag korrigerade till segerhelg”.  

På frågan om vad en segerhelg i så fall är, svarar hon:  

Jag förstår att du undrar vad en segerhelg är, alla är inte vana vid att vinna som vi Sverigedemokrater är. Men som du ser på valresultatet är det en segerhelg”. 

SD:s presschef: Det blev fel

Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman säger till SVT Nyheter att hon ville anspela på ”segertåget”, som de benämnt tunnelbanekampanjen, men att det blev fel för att hon var full.

- Det är en allvarlig koppling och det är en koppling som främst medierna gör, naturligtvis. Men jag kan förstå att man gör den. När man hör det låter det ju så. Men jag har verkligen ingen anledning att tro att det skulle vara något annat än att hon var överförfriskad och att det blev fel.