Så skiljer sig SD:s ekonomiska politik från högerpartierna

Uppdaterad
Publicerad

A-kassan, sjukförsäkringen och pensionerna. I dessa tre frågor avviker SD:s politik från traditionell högerpolitik och där kan det bli svårt att finna en gemensam väg efter valet, menar tidigare M-riksdagsledamoten Erik Bengtzboe.

I veckan röstades Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budgetreservation igenom i riksdagen.

Men att komma överens om en hel statsbudget från grunden kommer att bli betydligt svårare, tror den tidigare M-riksdagsledamoten Erik Bengtzboe, som nu är chefekonom på Skattebetalarnas förening.

– Dels behöver man komma överens om alla delar i budgeten och sedan behöver man komma överens i de stora, långsiktiga dragen, säger han.

”Alla vill hjälpa pensionärerna”

Sverigedemokraterna vill se en generösare A-kassa och sjukförsäkring och har aviserat 1000 kronor mer i pensionärernas plånböcker.  

– Alla vill hjälpa pensionärerna och alla vill se högre pensioner. Frågan är vad som är vägen dit. Vad ger mest effekt här och nu i dag, är det sänkt skatt för pensionärer, höjda garantipensioner eller höjda bidrag? Vi tror att det är att det är bättre att sänka skatten, säger Erik Bengtzboe.

Erik Bengtzboe var Moderaternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor men lämnade sin riksdagsplats 2019 efter att en granskning av Aftonbladet gjort gällande att han fått ersättningar på 158 000 kronor genom att vara folkbokförd hos sin mamma trots att han inte bodde där.

– Ja, det blev fel och jag har haft dålig koll på min boendesituation. Jag har slarvat, sade Bengtzboe till Aftonbladet då.

Bengtzboe ska senare ha betalat tillbaka den felaktiga ersättningen.

I videon listar Erik Bengtzboe olika områden där SD:s ekonomiska politik avviker från traditionell högerpolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.