Foto: TT

Partierna i möte med Säpo – så ska svenska valet skyddas

Uppdaterad
Publicerad

2018 är det val i Sverige, och i dag bjöd regeringen in samtliga oppositionspartier för att diskutera hur demokratin ska fredas från falska nyheter och datastölder. – Det har blivit alltmer uppenbart med risken för att främmande makter försöker påverka allmänna val och utgången av det, säger statsminister Stefan Löfven (S)

Hur ska man stoppa försök från främmande makt att påverka den svenska valrörelsen?  Den frågan ställer sig många, inte minst efter påståendena att Kreml haft ett otillbörligt finger med i spelet kring det amerikanska presidentvalet. Oron är också stor inför valen i Frankrike och Tyskland senare i år.

Säpo-dragning

På förmiddagen träffade statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) representanter för samtliga oppositionspartier för att diskutera riskerna. För expertkunskaperna svarade Säkerhetspolisen (Säpo) som redogjorde för den rådande hotbilden.

– Vi har alla ett gemensamt ansvar att freda den kommande valrörelsen och det gör vi genom att ta hotet på allvar och höja vår förmåga att stå emot otillbörlig verksamhet, säger Stefan Löfven.

– Jag vill inte spekulera för mycket i vem som kan vilja påverka. Men vi måste se till att skydda de allmänna och fria valen

Pengar till IT-skydd

Enligt Löfven är dagens IT-system sårbara och ett angrepp kan få ödesdigra konsekvenser. Därför måste motståndskraften stärkas. En nyhet var att regeringen anslår tio miljoner extra i vårbudgeten till Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, för att stärka förmågan att stå emot IT-angrepp.

Löfven kommenterar också den ryske utrikesminister Lavrovs påstående att det är löjligt att anklaga Ryssland för att vilja påverka valet i Sverige.

– Jag har inte sagt att de ska det. Uppenbart att Ryssland var aktivt i det amerikanska valet, och det är det jag har påpekat. Vi kan inte utgå ifrån att vi är immuna, säger Löfven.

Guide: Så avgör du om det är falska nyheter

Säpo har även fått uppdraget att löpande hålla de politiska partierna uppdaterade om vilka risker som finns när det gäller spridning av falsk information och vad de kan göra för att hindra till exempel dataintrång där känsliga uppgifter kan läcka ut och påverka valrörelsen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var nöjd efter mötet, men menar att det är problematiskt att diskussionen i så hög grad handlar om hur ryska intressen skulle styra den rådande bilden av tillståndet i Sverige.

Åkesson (SD): Kallas för Putin-lakej

– Så fort man beskriver ett problem så är man Putin-lakej. Det är ju uppenbart ett problem om debatten förs på den nivån, säger han till SVT Nyheter.

Men det påstås ju ibland i debatten att just ditt parti skulle gynnas av att en mörk bild målas upp, och att Ryssland hjälper till med detta.  Varför tror du att det är så?

– En del av påverkansoperationerna, i den mån de pågår, handlar ju om att så split och destabilisera våra system. Och det är klart att även den debatten kan vara en del i detta. Det måste bli en sans och balans i debatten att vi inte börjar slå påståenden om falska nyheter i huvudet på varandra så fort vi inte är överens.

Läs mer: Experter varnar för begreppet fake news i svensk debatt

Centerpartiets Annie Lööf uppskattade regeringens inbjudan, eftersom hon anser att frågan är överordnad partipolitken.

– Framför allt måste vi se att det finns autonoma miljöer och extrema rörelser på både höger- och vänsterkanten internt här i Sverige som försöker påverka på olika sätt. Men också andra länder, inte minst Ryssland, arbetar med påverkansoperationer. Vi behöver vara vaksamma och höja kunskapsnivån, säger Annie Lööf  till SVT Nyheter.

Löfven om hot och valpåverkan

  • I en debattartikel i Dagens Nyheter i januari pekade Löfven ut åtta tänkbara typer av hot som kan drabba viktiga nationella intressen: militära hot, hot mot informations- och cybersäkerhet, terrorism och våldsbejakande extremism, organiserad brottslighet, hot mot energiförsörjning, hot mot transporter och infrastruktur, hälsohot som epidemier, men även biologiska och kemiska hot, samt klimatförändringar.
  • Löfven skrev bland annat att svenska val kan bli föremål för påverkansförsök och hänvisade till rapporter om att Ryssland försökt påverka det amerikanska presidentvalet.
  • I mars skrev Löfven återigen på DN Debatt, där han åter tog upp påverkansoperationer i samband med bland andra den amerikanska valrörelsen.
  • ”Ryssland har öppet pekats ut. Det finns inget som säger att framtida svenska val kommer att vara fredade. Tvärtom ser vi redan i dag tydliga tecken på försök att påverka till exempel vår säkerhetspolitik”, skrev Löfven då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.