Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre områden: Så vill oppositionspartierna förändra skolan. Hör reportern förklara i klippet.

Så förändras skolan vid ett regeringsskifte: ”Vi ser stora brister i friskolesystemet”

Uppdaterad
Publicerad

Redan till hösten kan det komma förslag om att begränsa vinstuttagen för friskolor och förändra kösystemet, om det blir maktskifte. SVT har gått igenom vilka förslag som oppositionen till höger planerar att lägga fram på skolans område, om de får bilda regering efter valet.

De senaste månaderna har det kommit många förslag på skolområdet från Socialdemokraterna, vars valstrategi bland annat handlar om att gå hårt åt vinstdrivande skolor.

Men även bland partierna till höger finns numera en vilja att förändra skolsystemet.

– Det är viktigt att man har valfrihet i skolan, men vi ser stora brister i friskolesystemet och det måste regleras upp, säger Fredrik Malm, skolpolitisk talesperson för L.

På flera punkter är L överens med M, KD och SD om vad som behövs göras. Vid ett regeringsskifte så kommer de fyra partierna bland annat lägga fram förslag om att förändra skolpengssystemet, göra skolvalet obligatoriskt för alla och begränsa hur långt innan skolstart man ska kunna ställa sitt barn i kö till en viss skola.

Stopp för vinstutdelning

En annan sak som Ulf Kristerssons lag är enigt om är att ge Skolinspektionen möjlighet att stoppa vinstutdelning från skolor som inte håller en tillräckligt hög kvalitet.

– Om en skola har dålig kvalitet och ägarna samtidigt plockar ut vinst, det är ju fullständigt orimligt. Det är pengar som ska användas för att åtgärda bristerna i skolan, inte hamna i ägarnas fickor, säger Fredrik Malm (L).

Även S, MP och V ser vinstuttagen som ett problem, och vill stoppa vinstutdelning för alla typer av skolor, inte bara de med låg kvalitet.

Tandlöst förslag

Samtidigt finns kritik mot den här typen av förslag. Enligt Åsa Plesner, talesperson på tankesmedjan Balans och tidigare S-kandidat, är både vänstersidan och högersidans förslag om vinststopp otillräckliga om man säger sig vilja höja kvaliteten i svenska skolan.

Hon menar att det finns en mängd saker som skolföretag som sparar in på undervisningen kan göra för att behålla pengarna.

– Vinstuttag är bara en sak. De kan också använda koncernbidrag eller köpa andra verksamheter eller tjänster och på så sätt komma runt ett vinstuttagsförbud. Så jag tror att det kommer vara tandlöst helt enkelt.

Men Lars Hjälmered (M) tror ändå att det här är rätt väg att gå, och säger att detaljerna kring hur det ska fungera det kommer tas fram i en utredning.

– Att det kan vara knepigt är ett dåligt argument för att inte försöka att få någonting gjort, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.