Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de ryska ubåtarna i Sveriges närområde – Niklas Granholm på FOI berättar om det möjliga motivet för att visa sig. Foto: Norska försvaret/Karin Airaksinen

Ryska ubåtar nära Sveriges kuster – därför visar de upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Finlands inträde i Nato och Sveriges kommande medlemskap innebär inte bara att Ryssland kommer att gränsa mot fler Natoländer, utan också att deras marinbaser uppfattar ett större hot. Det är något som redan fått konsekvenser i haven runt Sverige.

Det råder stor aktivitet av utländska militärfartyg i områden i haven runt Sveriges kuster. Det uppger svenska marinen till SVT. Främst handlar det om västerländska fartyg.

Det är en direkt konsekvens av Sveriges och Finlands ansökan om medlemskap i Nato och de säkerhetsåterförsäkringar som flera länder gav oss i väntan på fullt medlemskap, säger Niklas Granholm, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Det har lett till att man signalerar med marinstridskrafter och visar kontinuerlig närvaro i Östersjön, Nordsjön och Norska havet.

Ubåtar har central roll

Även Ryssland visar sin närvaro i haven. Ryska attackubåtar i ytläge har siktats av både svenskt och norskt försvar.

Kriget i Ukraina har kraftigt försvagat Rysslands marktrupper. Det innebär att kärnvapnens betydelse ökat för den ryska militärmakten, det skriver bland andra den norska militära underrättelsetjänsten i en rapport.

De strategiska ubåtarna med bas på Kolahalvön, utrustade med kärnvapen, spelar i det här sammanhanget en central roll. De ger Ryssland en möjlighet att hålla strategisk jämvikt med USA när det gäller kärnvapen.

Ubåtsbaserna skulle nu, med Sverige och Finland med i Nato, kunna nås av långräckviddigt artilleri vid ett framtida konfliktscenario.

– De strategiska ubåtarna med kärnvapen är en existentiell förmåga för Ryssland som man vill skydda till varje pris, säger Niklas Granholm.

Se de ryska ubåtarna i Sveriges närhet i videon. Norska försvaret har inte specificerat tid och plats för observationena. Samtliga observationer har gjorts på internationellt farvatten.

Ubåtstyper

Attackubåtar är bestyckade med robotar och torpeder för att kunna anfalla fientliga fartyg.

Strategiska ubåtar är bestyckade med kärnvapen. Flera av dessa är ständigt ute till havs och bildar kärnvapenstaternas andraslagsförmåga. Syftet är att ingen ska kunna vinna ett kärnvapenkrig med ett första slag.

Källa: Wikipedia, Folk och Försvar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.