Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsminister Pål Jonson (M): Målet är att tredubbla produktionen av artillerigranater i Sverige. Foto: SVT

Regeringen vill se tredubblad tillverkning av ammunition

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att produktionen av ammunition till artilleri utökas kraftigt, och att väntetiderna på ny ammunition kortas. Försvarsminister Pål Jonsson (M) säger att man nu att man vill skapa förutsättningar för att tredubbla produktionen av artillerigranater i Sverige inom ett par år.

Rysslands krig i Ukraina och Sveriges upprustning av försvaret är två av huvudpunkterna på säkerhetskonferensen Folk och försvar som pågår i Sälen.

En av nyckelfrågorna både när det gäller upprustning och stöd till Ukraina är ammunition till artilleri, rättare sagt 155 mm artillerigranater. Försvarsindustrin har redan ökat takten i tillverkningen, men regeringen vill att det ska gå snabbare.

Även S vill tillverka mer

Det kan bland annat innebära riktade långsiktiga upphandlingar av artilleriammunition och att man samverkar med andra nordiska länder för att korta ledtiderna för ny ammunition både till de nordiska länderna och Ukraina.

I höstas beslutade regeringen att medfinansiera investeringar när försvarsföretag söker EU-medel för att bekämpa flaskhalsar inom produktionen. Sverige har sökt EU-medel för att stödja ammunitionstillverkaren Nammos fabrik i Karlskoga, något EU väntas fatta beslut under det första kvartalet 2024.

Också Socialdemokraterna vill att Sverige tillverkar mer artilleriammunition, igår föreslog man någon form av statliga kreditgarantier, för att försvarsindustrin ska bygga upp en större produktionskapacitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.