Säkerheten är varje år en viktig fråga när landets politiker och opinionsbildare samlas på Gotland under Almedalsveckan. Men i år har polisen sett över sina resurser och förmågor ytterligare för att kunna anpassa sig till det extra tryck som väntas när det är valår – och i år är det dessutom 50-årsjubileum för politikerveckan. Kommenderingschef Annika Lindroth leder arbetet och berättar för SVT Nyheter att man i år har tagit i lite extra.

– Vi har så vi känner oss trygga och har också tagit ställning till det faktum att det är en ö och det är svårt att snabbt få dit resurser.

”En politikervecka, inte en polisvecka”

Samtidigt vill polisen, som brukligt, inte gå ut med något antal poliser man kommer att ha på plats.

– Men jag vill säga att det ska vara en politikervecka, inte en polisvecka. Det ska inte vara tre miljoner poliser på varje gata utan vi ska verka lite i det fördolda, säger Annika Lindroth, som blir kommenderingschef för polisinsatsen på Almedalen för tredje året i rad.

Förra året tog polisen för första gången in drönare och särskild kameraövervakning under Almedalsveckan, något man satsar på i år igen.

– Vi har förfinat det och sett att det ger en väldigt bra förmåga att utreda brott och identifiera såväl gärningsmän och målsägande, säger Annika Lindroth. 

Hela Gotland rapporterar också att skyddet för terrordåd utökas, bland annat med hjälp av rörliga stålpollare som ska hindra oönskade fordon från att ta sig in i folkmassorna.