Sverige har nu laboratoriekapacitet att analysera 100 000 coronatest i veckan. Enligt socialminister Lena Hallengren (S) är det upp till regioner och kommuner att se till att kapaciteten används. Foto: TT

Osäkerhet kring målet om 100 000 coronatester

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill se 100 000 coronatester i veckan redan i mitten av maj. Men det är en bra bit kvar – förra veckan analyserades 29 000 prover. I flera regioner frågar man sig nu vilka fler man ska testa och hur det ska gå till.

Det rör sig om tiotusen fler prover varje dag som måste göras om regeringens mål om 100 000 tester i veckan för pågående coronainfektion ska nås. Ansvaret för detta faller på regionerna och kommunerna.

Ett urval av regioner som TT kontaktat uppger att de utökat, eller planerar att utöka, testningen med bland annat drive-in-teststationer för vård- och omsorgsanställda och särskilda provtagningsteam som åker ut till exempelvis äldreboenden.

Coronapandemin

Region Skåne uppskattar att antalet tester utökats med 25–30 procent den senaste veckan, till totalt drygt 1 200. Region Sörmland räknar med en ”flerfaldig” ökning från dagens cirka 400 tester per dag, framför allt genom ökad egenprovtagning.

Frågan är hur långt detta räcker. Flera regioner kan inte ge inte något konkret svar på hur många fler tester man tror sig kunna göra.

”Vilka mer?”

I Region Jämtland Härjedalen provtas redan alla som behöver provtas, enligt regionledningen.

– Det går inte att utöka sådär väldigt mycket mer, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen.

I Stockholm testas i dag drygt 1 000 personer om dagen.

– Regeringen måste förtydliga sig. Vilka mer är det som ska testas och till vilket syfte? säger Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd i Stockholm.

Hittills har i första hand sjuka som lagts in eller vårdats på sjukhus testats för covid-19, samt vårdpersonal som är sjukskrivna med symptom, enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringslista för provtagning.

”Tjänar ingen på”

Men om testerna ska utökas så kraftigt som regeringen vill måste det sannolikt utökas till fler grupper.

– Att Sverige kan köra 100 000 prover i ett labb tjänar ingen på så länge vi inte kan skicka ut test till de som behöver det, säger Per Sikora, ansvarig för kommunal provtagning i Västra Götalandsregionen.

Enligt prioriteringslistan ska anställda i andra samhällsviktiga yrken prioriteras för provtagning i tredje hand, och i fjärde hand personer i övriga samhället.

Men att testa exempelvis grupper av poliser och förskoleanställda, eller privatpersoner, är inget som det hittills gått ut några anvisningar om, enligt Per Sikora.

– Fokus har legat på de två översta kategorierna. Vi har inte fått några önskemål från vare sig Folkhälsomyndigheten eller smittskyddet att testa andra, säger han.

De flesta regioner TT kontaktat testar inom de två första prioriteringsgrupperna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet