Vänsterpartiet valde i juni att gå fram med en misstroendeomröstning mot regeringen, vilket resulterade i att den först blev avsatt för att sedan åter röstas fram, efter att Centerpartiet backade om förslaget om fri hyressättning på nyproduktion. 

V får 13,3 procent

Initiativet tycks ha gett resultat även sett till väljarstöd och i SVT/Novus senaste partisympatiundersökning har Vänsterpartiet ökat till 13,3 procent. Partiet står för undersökningens enda statistiskt säkerställda förändring och stödet är det högsta V någonsin har fått i en SVT/Novus-undersökning, sedan mätningarna började år 2006. För att hitta liknande siffror historiskt får man gå tillbaka över 20 år i tiden till perioden då Gudrun Schyman var partiledare.

– Jag tror att det finns en stark uppskattning för att Vänsterpartiet stoppade hyreshöjningen för tre miljoner människor som den här marknadshyrareformen skulle ha inneburit. Jag uppfattar det som att det finns många tecken på att det går bra för Vänsterpartiet, säger partisekreterare Aron Etzler (V).

Han nämner till exempel partiets starka medlemstillströmning. Sedan den 1 juni har partiet fått in över 4 800 nya medlemsansökningar.

Centerpartiet, vars väljarstöd sjönk i samband med regeringskrisen enligt SVT/Novus, har nu återhämtat sig något. I dag uppger 8,9 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag. Förändringen är dock inom felmarginalen.

– Regeringskrisen har inneburit en stor osäkerhet även hos våra väljare. Men sedan bidrog vi till en ny regeringslösning och nu har vi det näst högsta stödet i Novus mätningar på två år, säger partisekreterare Michael Arthursson (C). 

S har tappat mest

Stödet för Sverigedemokraterna har ökat i undersökningen, medan det för Moderaterna har minskat. Förändringarna för de båda partierna är inte statistiskt säkerställda, men innebär att Sverigedemokraterna nu återtar platsen som Sveriges näst största parti för första gången sedan början av förra året. 

– Det är mycket glädjande siffror. Vi får ett gott gensvar på våra lösningar på dagens många samhällsproblem, säger vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson (SD). 

Socialdemokraterna har tappat mest av alla partier och har nu ett stöd på 23,8 procent, men förändringen är inte statistiskt säkerställd.