Skyddsmask 90 förbjöds eftersom den saknar CE-märkning. Foto: SVT

MSB kräver att stoppad skyddsmask ska tillåtas – får nobben av Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill att all ambulans och räddningstjänst ska få använda den stoppade Skyddsmask 90. I ett yttrande skriver man att Sverige ”står inför en potentiell kris” där masken skulle kunna spela en viktig roll. Men tanken avvisas av Arbetsmiljöverket.

2018 stoppade Arbetsmiljöverket användningen av Skyddsmask 90 för bland annat ambulanspersonal och räddningstjänst eftersom den saknar så kallad CE-märkning. Efter beslutet får i praktiken bara Försvarsmakten använda masken.

Den senaste veckan har flera räddningstjänster sett ett behov av att kunna använda Skyddsmask 90 mot Coronaviruset, och härom dagen beviljades räddningstjänsterna i Storgöteborg och Östra Skaraborg dispens av Arbetsmiljöverket.

Coronapandemin

– Besluten är en regelteknikalitet där vi öppnat ett litet nålsöga för användning inom räddningstjänsten, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket till SVT.

”Potentiell kris”

Redan 2018 ville MSB se en generell dispens för ambulans och räddningstjänst att använda masken. Och i en inlaga till Arbetsmiljöverket upprepar man nu kravet med hänvisning till coronaviruset.

”Sverige står nu inför en potentiell kris där skyddsmask 90 skulle kunna spela en viktig roll för samhällskritisk personal”.

Men Arbetsmiljöverket kommer inte att att gå MSB tillmötes.

– Nej det kommer vi inte att göra. Man måste ansöka i det enskilda fallet, säger Anna Varg.

De senaste dagarna har dispensansökningar skickats in också från Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund och Västra Mälardalens Kommunalförbund.

Fakta: Skyddsmask 90

Skyddsmasken togs ursprungligen fram av Försvarsmakten i början av 90-talet, men har sedan 1995 delats ut även till andra myndigheter inom totalförsvaret. Alla kommuner har fått minst 30 stycken var, och många betydligt fler. Totalt tillverkades 750 000 masker, men eftersom Skyddsmask 90 utvecklades före Sveriges EU-inträde saknar den så kallad CE-märkning. Av MSB bedöms den dock som likvärdig med eller bättre än jämförbara godkända masker.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet