2018 stoppade Arbetsmiljöverket användningen av Skyddsmask 90 för bland annat ambulanspersonal och räddningstjänst eftersom den saknar så kallad CE-märkning. Efter beslutet får i praktiken bara Försvarsmakten använda masken.

Den senaste veckan har flera räddningstjänster sett ett behov av att kunna använda Skyddsmask 90 mot Coronaviruset, och härom dagen beviljades räddningstjänsterna i Storgöteborg och Östra Skaraborg dispens av Arbetsmiljöverket.

– Besluten är en regelteknikalitet där vi öppnat ett litet nålsöga för användning inom räddningstjänsten, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket till SVT.

”Potentiell kris”

Redan 2018 ville MSB se en generell dispens för ambulans och räddningstjänst att använda masken. Och i en inlaga till Arbetsmiljöverket upprepar man nu kravet med hänvisning till coronaviruset.

”Sverige står nu inför en potentiell kris där skyddsmask 90 skulle kunna spela en viktig roll för samhällskritisk personal”.

Men Arbetsmiljöverket kommer inte att att gå MSB tillmötes.

– Nej det kommer vi inte att göra. Man måste ansöka i det enskilda fallet, säger Anna Varg.

De senaste dagarna har dispensansökningar skickats in också från Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund och Västra Mälardalens Kommunalförbund.