Debatten kring hur de andra riksdagspartierna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna har varit mer eller mindre ständig de senaste åren, och ofta infekterad. Inte minst nu under Almedalsveckan, där partiledare för de andra partierna turats om att kritisera partiet.

Däribland Moderaternas Ulf Kristersson som i sitt tal attackerade partiet på flera punkter.

– Inget parti är felfritt och ibland säger folk dumheter. Men inte i något annat parti säger så många, så ofta, så horribla saker, sa han bland annat.

M populärt bland SD:s väljare

Men även om Moderaternas partiledare kritiserade Sverigedemokraterna så är motståndet inte nödvändigtvis lika tydligt bland väljarna. Starkast stöd för ett samarbete med SD efter valet finns just hos Moderaternas sympatisörer där 39 procent säger ja till att samarbeta medan 41 procent säger nej.

Moderaterna är också det parti som i sin tur får starkast stöd av Sverigedemokraternas sympatisörer. På frågan om vilket parti Sverigedemokraternas sympatisörer vill att SD ska samarbeta med efter valet svarar 62 procent Moderaterna.

– Moderaterna har lämnat Reinfeldts ”öppna era hjärtan”- linje och är väl det parti som i störst utsträckning tagit upp våra kärnfrågor i debatter och andra sammanhang. Det vill säga lag och ordning och migration och integration, säger Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen.

– Jag tror att det har gjort att våra sympatisörer fått en mer fördelaktig bild av Moderaterna.

Motståndet störst hos rödgröna

Ser man till hela gruppen väljare som sympatiserar med ett annat parti än Sverigedemokraterna säger 22 procent att de vill att deras parti ska samarbeta med SD. 14 procent är osäkra medan 64 procent säger nej.

Motståndet är störst bland de rödgröna sympatisörerna där bara 9 procent säger ja till samarbete medan 84 procent säger nej. Sett till hela alliansens sympatisörer säger 34 procent ja och 52 procent nej.

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson tror dock att stödet för att samarbeta med hans parti kan bli större efter valet.

– Skulle vi bli största, eller näst största, parti kommer ännu fler se det som orimligt att inte samtala eller förhandla med oss i olika frågor. Det kommer också att bli väldigt svårt i praktiken att inte göra det.