Åtta av tio, 83 procent, av svenskarna tycker inte att narkotikabruk bör avkriminaliseras visar en ny undersökning. Foto: TT

Majoriteten av svenskarna vill ha narkotikafritt samhälle

Uppdaterad
Publicerad

Det ska inte vara lagligt att bruka narkotika. Inte om svenskarna får bestämma, det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Svenska Dagbladet.

35 procent av unga män mellan 15 och 29 år tycker man ska avkriminalisera narkotikabruk, detta enligt en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av SvD.

Detta är en hög siffra i jämförelse med resten av svenskarna, som i stor utsträckning tycker att narkotikabruk fortsatt bör vara kriminellt.

Majoriteten emot avkriminalisering

Åtta av tio, 83 procent, av svenskarna tycker inte att narkotikabruk bör avkriminaliseras. Fem procent är tveksamma, och tolv procent tycker att man ska avkriminalisera bruket.

De främsta motståndarna till att avkriminalisera narkotikabruk är kvinnor och äldre människor.

Nio av tio vill ha ett samhälle fritt från narkotika

Nästan nio av tio i undersökningen, 88 procent, tycker att ”ett samhälle helt fritt från narkotika är ett bra mål”. Endast åtta procent håller inte med om detta.

I undersökningen kan man även se att 98 procent av de som skulle rösta på Kristdemokraterna vill ha ett samhälle fritt från narkotika. Medan bara 75 procent av de som skulle rösta på Miljöpartiet tycker detta.

Sifo-undersökningen i siffror

I dag är försäljning, köp, innehav och bruk av narkotika förbjudet i Sverige. Bör bruk av narkotika avkriminaliseras?

Ja: 12 procent

Nej: 83 procent

Tveksam/vet ej: 5 procent

Visionen för den svenska narkotikapolitiken är att skapa ett samhälle helt fritt från narkotika. Är det bra eller dåligt med ett sådant mål?

Bra: 88 procent

Dåligt: 8 procent

Tveksam/vet ej: 4 procent

Undersökningen är gjord 21-27 november 2017, genom telefonintervjuer med 1.000 slumpmässigt utvalda personer från 15 år och uppåt.

Källa: SvD

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.