I maj skickade SVT Nyheter ut en enkät till landets alla kommuner angående LSS. En av frågorna löd:

“Planerar ni några nya boenden för barn med funktionsnedsättningar som en följd av de tuffare reglerna?”

Sju av de 223 kommuner som besvarade SVT:s enkät svarade ja på frågan. Ytterligare en kommun, Eskilstuna, räknades in i antalet kommuner som planerar boenden, eftersom kommunen redovisar sina planer för ett LSS-boende för barn och ungdomar på sin hemsida.

”Svaren har blivit fel”

Efter att enkäten publicerade i måndags har ledande politiker kontaktat SVT för att ta tillbaka sina svar om barnboenden.

En av de kommuner som säger att deras svar har blivit fel i enkäten är Malung-Sälen.

Deras kommunikationsstrateg Anders Löwenberg hör under tisdagskvällen av sig och begär att SVT ändrar sina uppgifter. Socialchefen i Malung-Sälen, Anna-Karin Olsson, har en annan bild, hon förklarar att tjänstemannen svarat ja därför att de nu utökat med två platser för gymnasieungdomar.

SVT lade på tisdagen till den informationen i artikeln. SVT Nyheter har därefter även lagt till att boendet i Malung-Sälen är tänkt för ungdomar och vuxna.

SVT:s utgivare: Vi har gjort ett gediget grundjobb

Efter kommunernas tvärvändning har det framstått som att SVT publicerat felaktiga uppgifter, vilket SVT Nyheters ansvarige utgivare Judit Ek förnekar.

– Det är tydligt att frågan om LSS blivit het i valrörelsen efter SVT:s granskning och de politiska utspelen duggar tätt. Vi har gjort ett gediget grundjobb och är transparenta med hur det har gått till. Nu säger några av kommunerna att de har läst fel.

Vill ändra svar

Även från Västerås hörde man av sig till SVT och vill ändra kommunens svar på enkäten.

“Påståendet om att vi skulle bygga motsvarande barnhem pga förändrad assistans är felaktigt. Det stämmer inte och det är information till dig från mig och den tjänsteman som besvarat enkäten. Boendet i fråga planerade vi för redan 2014”, skriver Magnus Johansson (S) ordförande i nämnden för funktionsnedsättning i Västerås, i ett mejl till SVT. 

SVT utvidgar då det ursprungliga citatet från kommunen: ”Familjer som inte klarar av att ha sina barn med omfattande behov i hemmet behöver en större del av avlastning i omvårdnadsarbetet. Ett nytt boende för barn och ungdom startar 2019, delvis beroende på svårigheter att få assistans från Försäkringskassan.” och lägger till: “Boendet var dock planerat innan den restriktivare hållningen avseende bedömning av personlig assistans från Försäkringskassan, men detta medför dock en ökad efterfrågan på dessa nytillskapade platser inom LSS. ”

Övertorneå kommun svarade också ja i enkäten och utvecklade svaret till SVT så här:

“Ett nytt boende med 5 platser beräknat färdigt 20180901”. De skriver nu på sin hemsida att “vi har inga planer på att bygga ett boende för barn med funktionsvariationer”.

Även Vadstena svarade ja på frågan om de planerar nya boenden för barn med funktionsnedsättningar, och svarade sedan på följdfrågan “Hur ser de planerna ut?” att det handlade om “servicebostäder”.

”Inte planerat något boende”

På tisdagskvällen kontaktar Vadstenas kommunalråd Anders Hedeborg (S) redaktionen och begär ett tillrättaläggande och hänvisar till myndighetschef Linda Fröjdh.

– Vi har inte planerat något boende, i alla fall är det inget beslutat. I alla fall inte för barn, säger Linda Fröjdh.

Åstorp svarade också ja på frågan om de planerar barnboende. På frågan “Hur ser de planerna ut?” svarar kommunen i enkäten: “Vi kommer att satsa på fler gruppbostäder. Vi har även tanke på att bygga dem på ett sätt så vi kan matcha behovet av avskildhet för brukare med autism.” Nu vill de ändra sitt svar.

“Socialförvaltningen har blivit tillfrågade av våra politiker vad detta handlar om och det är inget som vi känner till från kommunens håll” skriver Linda Tholén, nämndsekreterare på Åstorps socialnämnd.

Även Ljungby menade vuxenboenden

Verksamhetschef Nihad Hodzic i Ljungby skriver till SVT en vecka efter första publiceringen. ”Vi har startat och håller på och startar olika boende för vuxna i Ljungby Kommun. Vi har inga planer att bygga eller starta boende för barn.

Jag hoppas att ni kan ändra detta och beklagar missförstånd.”