Sedan 2010 har det krisande statliga svensk-danska postbolaget delat ut över 3 miljarder kronor till sina ägare – en lika stor summa som den danska regeringen nu ber om från svenska och danska skattebetalare för att rädda verksamheten. Toppcheferna inom bolaget har också fått ordentliga ersättningar.

Samtidigt planerar Postnord att minska antalet anställda med närmare 4.000 personer. Näringsminister Mikael Damberg (S) har även ställt ett ultimatum om att företaget måste få ordning på problemen med bortslarvad och försenad post.

Läs mer: Skattebetalarna får stå för notan

Staten bör sätta ned foten

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är mycket kritisk till chefernas ersättningar.

– Vi tycker att det är alldeles orimligt att man ger stora löner till sina chefer. Stora aktieutdelningar, samtidigt som man man har väldigt svårt att klara sitt uppdrag att dela ut posten i tid, samtidigt som många anställda vittnar om dåliga arbetsvillkor och är väldigt missnöjda med hur de behandlas. Posten har också anlitat underbetalda chaufförer, som inte har svenska kollektivavtal, för att göra körningar i Sverige, säger han till SVT Nyheter.

Han menar att staten måste sätta ned foten och begränsa chefernas förmåner. Det är inte rimligt att ta ut så här mycket pengar från ett bolag som inte går bra. Dessutom måste staten se till att de anställda har rimliga arbetsvillkor.

Läs mer: Postnord har aldrig fungerat sämre

Fusionen ett misstag

Jonas Sjöstedt anser att Postnords nuvarande kris beror på sammanslagningen mellan den svenska och danska posten. Han kallar fusionen för ett stort misstag.

– Sammanslagningen har varit ett fiasko. Det har lett till sämre postservice och en en dålig styrning av bolaget.

Vänsterpartiet planerar att ta upp frågan om en uppdelning av företaget i riksdagens näringsutskott.

Tror du att det är möjligt att gå in och dela det då?

– Staten är ju storägare i posten. Det är klart att man kan välja att dela upp ett företag om det inte fungerar. Jag tycker att det är ägarens ansvar. Jag tycker att det är ganska naturligt att vi har en post för Sverige.

Läs mer: Facket: Vi befinner oss i kris