Foto: TT

Här får du grilla på egen tomt trots eldningsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

I de allra flesta län gäller just nu totalt eldningsförbud, något som också går i linje med MSB:s uppmaning. Dock avviker fyra stycken län. SVT Nyheter har kontaktat samtliga för att ställa frågan: Varför har de inte infört totalt eldningsförbud?

I och med läget i Sverige just nu – med flertalet skogsbränder, höga temperaturer och torka – har samtliga län infört eldningsförbud. Det råder med andra eldningsförbud i hela landet. Att införa det är ett beslut som tas av länsstyrelsen och kommuner.

Men det finns också grader av ett sådant förbud. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanade under onsdagen samtliga län att införa totalt eldningsförbud – något som skulle innebära att öppna lågor inte får förekomma, ens på egen mark. Den som tänder grillen skulle exempelvis kunna dömas till böter.

Skogsbränderna sommaren 2018

Av Sveriges 21 län är det enbart fyra stycken som bedömt att det inte behövs ett totalförbud. Flera län tillåter elgrillar.

Jämtlands län

– Vi har hela tiden diskussioner med räddningstjänsten och polisen och har tillsammans bedömt att ett totalt eldningsförbud inte förändrar något i vårt fall.

– De problem vi har är åska och blixtnedslag och det är ute i skogen som det brinner. Det är inte grillningar i villaträdgårdar som vi är mest rädda över, säger Staffan Edler, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Jämtland.

Jämtland har dock beslutat att ett totalförbud ska börja gälla från kl 12 på lördagen.

Läs mer om eldningsförbudet i Jämtland.

Norrbottens län

– Vårt län är en fjärdedel av landet och därför förekommer också regionala skillnader. Vi följer situationen dagligen och uppdaterar oss om läget genom SMHI:s brandriskvarningar.

– Vi har områden där brandrisken är hög och då har kommunerna möjligheten att skärpa till eldningsförbudet. Om situationen och väderläget förändras gör vi bedömningar utifrån det men vi uppmanar alla att vara oerhört aktsamma, säger Fredrik Hedlund, kommunikationschef på länsstyrelsen i Norrbotten.

Läs mer om eldningsförbudet i Norrbotten.

Västernorrlands län

– Totalt eldningsförbud är förbud mot öppna lågor och skulle kunna innebära att man som invånare inte ens får tända en tändsticka utomhus. Det får en väldigt stor påverkan och den bedömning vi gjort i samverkan med polis och räddningstjänsten är att det inte finns ett behov för det.

– Vi införde ett första eldningsförbud redan den 2 juni och skärpte det den 10 juli. Vi är beredda att skärpa till det ytterligare om det skulle behövas, säger Sören Thor, talesperson på länsstyrelsen i Västernorrland.

Läs mer om eldningsförbudet i Västernorrlands län.

Örebro län

– Vi har samrått med räddningstjänsten och utifrån den riskbild som finns i länet. Brandrisken är hög men vi fram till att inte införa totalt eldningsförbud som gäller egen tomt.

– Skulle situationen förändras tar vi beslut utifrån det. Vi är väldigt måna om att höra räddningstjänstens synpunkter och har dialog med polisen eftersom det är de som får ta konsekvenserna då det skulle innebära lagföring av personer, säger Tiina Johansson, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Örebro län.

Läs mer om eldningsförbudet i Örebro län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet