Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark. Foto: TT

Moderaterna till angrepp mot regeringen efter mejl om outsourcing

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens ”panikartade” frågor till myndigheter om outsourcing av IT-drift tyder på att den inte har kontroll över situationen. Det menar Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark.

– De här fyra frågorna antyder en fumlandets strategi, säger han.

IT-skandalen inom Transportstyrelsen har satt informationssäkerhet på agendan, med ministeravgångar som följd.

LÄS MER: Departementens mejl till myndigheter: ”Har ni outsourcat IT”

IT-skandalen

Som SVT Nyheter avslöjade på måndagen försökte regeringskansliet skaffa sig en bild av IT-driften på flera svenska myndigheter, mitt under pågående regeringskris. Minst sex myndigheter fick förra veckan mejl eller telefonsamtal med frågor om de har outsourcat IT-tjänster. Bland annat ombads Försäkringskassan att svara på fyra konkreta frågor.

”Har inte koll”

Nu går Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark till angrepp mot regeringen. Han hävdar att breven och telefonsamtalen visar att regeringen inte har kontroll över situationen.

– En regering som skickar ut den här typen av panikartad e-post verkar inte ha full koll. Det är i grunden allvarligt, säger han.

LÄS MER: Svenska folket ger regeringen underkänt

Enligt Wallmark har regeringen haft tre år på sig att informera sig om myndigheternas IT-drift, men gör det först tre veckor in i IT-säkerhetsskandalen.

– Det är utmärkt med någon form av insikt efter tre veckor, men det förtar inte tre års ansvar. De här fyra frågorna antyder en fumlandets strategi.

”Annan hotbild”

Wallmark menar att regeringen måste ta det allmänna säkerhetsläget på allvar. Det finns en annan hotbild i omvärlden i dag, jämfört med för 20 år sedan.

– Vi kan inte vara aningslösa, vi ser ett helt annat aggressivt Ryssland och ett annat säkerhetsläge i närområdet. Vi vet att inte minst Ryssland använder cyber som en av de olika arenorna man agerar på. USA pekar aktivt ut Ryssland för att att ha blandat sig i valet.

Vad anser du att regeringen bör göra för att stärka Sveriges säkerhet?

– Det viktigaste just nu måste vara att samordna, koordinera och inse allvaret, sedan tror jag inte att det finns en enkel lösning. Vi som opposition har en skyldighet att följa upp och granska hur regeringen styr landet. Jag tror att vi alla måste inse allvaret och har en skyldighet att strama upp säkerheten.

Liberalerna kritiska

Även Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad är kritisk:

”Jag noterar att regeringen vidtar ett antal åtgärder nu i efterhand som också tyder på att den underskattat omfattningen och inte verkar ha den kontroll över hur utbredd IT-skandalen är inte heller om andra myndigheter finns i riskzonen, vilket man försökte förmedla till oss från regeringen, det i sig är allvarligt”, säger han i en skriftlig kommentar.

Roger Haddad menar att det här inte är den bild som förmedlats från förre inrikesministern Anders Ygeman. Han menar att det är oerhört viktigt att myndigheter som Säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällskydd och beredskap informerar oppositionen om det finns uppgifter som de borde känna till, men som inte framkommit vid justitieutskottets utfrågning för en vecka sedan.

”Bilden som framställdes var att regeringen nu i efterhand hade någon slags kontroll – men detta bekräftar den analys vi gjort att det är oklart hur regeringens faktiska hantering ser ut.”

SVT Nyheter söker regeringen med anledning av frågorna till myndigheterna.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

LÄS MER: ”Sverige lär sig inget av alla IT-incidenter”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet