Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Svensk-kurdiska debattören: ”Då ska vi inte vara med i Nato”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets kräver att Sverige ska utlämna flera personer för att godkänna landets ansökan till Nato – kravet väcker starka känslor hos svensk-kurder. Om Sverige skulle börja utlämna kurder finns oro för att andra länder följer efter.

– Det är många som ringer till mig och undrar om de är med på utlämningslistan, säger Kurdo Baksi, svensk-kurdisk författare och samhällsdebattör.

Den turkiska regeringen kräver att flera personer med kopplingar till PKK eller konservativa Gülenrörelsen ska utlämnas. Enligt Kurdo Baksi finns det i nuläget över 30 namn på Turkiets lista.

Presidentval i Turkiet 2023

Han säger själv att han känner till nio av dem – varav en inte längre finns i livet.

Sverige och Nato

– För några år sedan upprättade Turkiet en lista på 70 000 personer hos Interpol där man krävde utlämningar. När man nu talar om att Sverige kanske ska utlämna några kurder så börjar oron också växa i Holland, Tyskland, Frankrike och Australien. För om man går på Erdogans krav i Sverige är oron att andra länder gör likadant, säger Kurdo Baksi.

Han menar att Turkiets blockering av Sveriges Natomedlemskap är en del av Erdogans strategi inför presidentvalet 2023.

– Jag tycker Sveriges oro för Turkiets hot är väldigt överdrivet. Det finns inget konkret hot i längden. Erdogan har inte problem med Sverige och Finland, Erdogan har problem med Joe Biden och USA. Erdogan vill bara att han ska ringa honom och bjuda honom till Vita huset och visa för sina väljare att han är en stark man.

”Bota cancer med huvudvärkstabletter”

Kurdo Baksi tycker inte att Sverige ska ändra sin inställning till Turkiet.

– Att vara snäll mot Erdogan är som att bota cancer med huvudvärkstabletter. Erdogan är uppväxt på gatan, han kan det hårda språket, han kan gangstervärlden, man måste vara hård mot Erdogan annars kommer han inte att lyssna på dig.

Men om vi måste ändra vår inställning för att få gå med i Nato?

– Då tycker jag inte att vi ska gå med i Nato. Ska vi ge upp yttrandefriheten, demokratin, jämställdheten och tryckfrihetslagar från 1766, då ska vi inte vara med i Nato. Då är det något fel på Nato – inte på oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet