Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) vid ett besök i Turkiets huvudstad Ankara. Arkivbild. Foto: AP 13 oktober 2020

Ann Linde testad negativ för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Ann Linde (S) är inte smittad av coronaviruset, visar ett negativt provsvar.

– Utrikesministern har testats och fått ett negativt provsvar, säger Barbro Elm vid utrikesdepartementets presstjänst till SVT.

Efter ett EU-toppmöte i måndags förra veckan testade både Österrikes och Belgiens utrikesministrar positivt för covid-19. Ann Linde, som deltog i mötet, har isolerat sig sedan dess och jobbat hemifrån i väntan på provsvar.

Vad innebär det för hennes arbete nu?

– Jag har inga ytterligare kommentarer, säger presskommunikatör Barbro Elm vid utrikesdepartementet till SVT.

Ann Lindes pressekreterare Klara Watmani uppgav på lördagen att den svenska utrikesministern mår bra och är symtomfri men tillämpar hemarbete tills hon fått ett negativt provsvar.

Watmani sade då att det inte innebär att några planerade möten för Linde måste ställas in.

Fakta: Negativt provsvar

Provsvar visar att en person inte har covid-19. Det innebär att personen kan gå tillbaka till skola eller jobb när symtomen försvunnit och hen är fullt frisk. Därefter ska personen fortsätta att följa myndigheternas råd.

Det finns en liten risk att analyssvaret är falskt negativt, det vill säga att personen trots allt har covid-19. Det är därför extra viktigt att hen inte går till arbetet förrän personen är helt frisk.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.