Turkiets Sverigeambassadör dementerar att han vill se Kakabaveh utlämnad till Turkiet. Foto: TT

Ambassadörens dementi: Vill inte se Kakabaveh utlämnad

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets Sverigeambassadör sa i en intervju med TT att han ”om det är möjligt” skulle vilja se riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh utlämnad till Turkiet. Till Sveriges Radio Ekot säger han tvärtom – Kakabaveh finns inte med på utlämningslistan och menar att ”det måste röra sig om ett missförstånd”.

I intervjun med TT riktade ambassadören Hakki Emre Yunt flera anklagelser mot svenska riksdagspolitiker och hävdade att de hade kopplingar till den av USA och EU terrorklassade organisationen PKK.

– Jag kan bara nämna Amineh Kakabaveh, eftersom hon hade ett avtal med det socialdemokratiska partiet för att stödja dem.

Sverige och Nato

Ankara har krävt att ett 30-tal personer, som Erdogan kallar för terrorister, utlämnas till Turkiet. Enligt ambassadören handlar det om anhängare till PKK och Gülenrörelsen. Några av dem är svenska medborgare, enligt ambassadören.

– De flesta av dem är inte det, de kanske har fått flyktingstatus, men jag är säker på att de inte är medborgare än.

TT: Är Kakabaveh en av de som ni vill se utlämnade?

– Om det är möjligt, ja, sa ambassadören till TT.

Backar från uttalandet

Men när Sveriges Radio Ekot senare pratar med Hakki Emre Yunt dementerar han att Kakabaveh finns med på utlämningslistan och att ”det måste röra sig om ett missförstånd”.

På sin Instagram skriver Amineh Kakabaveh: ”Jag är svensk medborgare och jag är vald att representera Sveriges medborgare i riksdagen. Det är ambassadören som borde skickas tillbaka till Turkiet. Utöver regeringen måste även oppositionen och opinionsbildare över hela det politiska fältet ”markera och förklara att Sverige inte kryper för islamisterna i Ankara”.

SVT Nyheter har sökt Hakki Emre Yunt för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet