Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man blandar högt och lågt i det här, mest lågt”, säger Jimmie Åkesson (SD) om Socialdemokraternas utspel gällande hans eget parti. ”Det vi har i vår rapport är sanningen om er politik”, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: SVT

Åkesson efter S-kritiken: ”Totalitära fasoner”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna utgör ett hot mot Sveriges säkerhet, anser Socialdemokraterna.

– Det är skamligt, det är totalitära fasoner, svarar Jimmie Åkesson i Aktuellt.

Med nio dagar kvar till valet kallade Socialdemokraterna till en pressträff där partiet varnade för Sverigedemokraterna och pekade ut partiet som ett hot mot landets säkerhet.

Kort därefter reagerade Sverigedemokraterna och anklagade Socialdemokraterna för diktaturfasoner.

Val 2022

”Hel katalog”

I Aktuellt säger försvarsminister Peter Hultqvist att det finns en ”hel katalog” av händelser som motiverar utspelet mot SD.

Hultqvist lyfter som exempel att SD avstod från att kritisera Rysslands annektering av Krim i Europarlamentet 2018 och att man inte ställt upp på kritik mot att Ryssland förföljer organisationen Memorial.

Han nämner också hur företrädare för partiet tidigare besökt Moskva och Syrien.

– Det finns en lång rad sådana här exempel, säger Hultqvist.

”Inga Rysslandskopplingar”

Socialdemokraternas agerande hör hemma i totalitära stater, anser Åkesson.

– Vi har en enpartiregering som väljer att utmåla oppositionen som illegitim och antidemokratisk. Det är så man agerar i totalitära stater, säger Åkesson och fortsätter:

– Hade det här hänt i Ungern eller Polen hade Hultqvist kritiserat de regeringarna och det hade ni i media också gjort.

Jimmie Åkesson säger att det inte finns några Rysslandskopplingar i partiet utan beskriver SD som det mest Putin- och Rysslandskritiska partiet av de svenska partierna i Europaparlamentet.

Han menar att Socialdemokraternas utspel bör ses som valtaktik och ett sätt att undvika att prata om egna misslyckanden.

– Man gör inte det här för att man är orolig för oss, det finns inget nytt i den här rapporten som inte redan har sagts.

Hör hela debatten i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet