Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Ebba Busch reagerar på Uppdrag gransknings kartläggning. Foto: SVT

Busch kritiserade för få vårdplatser – KD bakom hälften av neddragningarna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ett av KD:s stora vallöften är att tredubbla statsbidraget för att öka antalet vårdplatser i Sverige. Men det finns något partiledaren Ebba Busch inte nämner i debatten. Av alla vårdplatser som försvunnit under de två senaste mandatperioderna står hennes eget parti bakom hälften, visar Uppdrag gransknings kartläggning.

Kristdemokraterna vill att staten ska skjuta till mer pengar för att öka antalet vårdplatser ute i regionerna. KD:s vallöfte är att satsa tre miljarder kronor på detta.

I Expressens partiledardebatt den 16:e augusti sa KD:s partiledare Ebba Busch: 

”Jämför man Sverige med andra länder inom till exempel, ja hela OECD för den delen,  så är det bara länder som till exempel Chile och Indien som har färre vårdplatser per capita än vad Sverige har.”

Men faktum är att KD varit med och tagit bort 1662 vårdplatser mellan år 2014 och 2020. Det är hälften av alla vårdplatser som tagits bort under den tiden, visar Uppdrag gransknings genomgång av den senast tillgängliga statistiken från SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Uttalad strategi

I KD:s starkaste fäste, Region Jönköping, har man tagit bort var tredje vårdplats. Det är procentuellt flest i hela landet. Där har styret, där KD ingår, också haft en uttalad strategi att minska antalet vårdplatser i ett försök att öka resurserna till öppenvården.

– Jag vet att i flera regioner där vi har varit ansvariga så har antalet vårdplatser minskat, säger Ebba Busch till Uppdrag granskning.

I videon utvecklar KD-ledaren sin syn på saken.

Under valrörelsens sista veckor granskar Uppdrag granskning kontinuerligt politikernas utspel, löften och faktauppgifter. Har du tips på något vi borde undersöka?

Hör av dig till oss här och märk tipset med ”valgranskning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.