Kristen Bell hoppar av roll i Central Park. Foto: TT/Apple TV+

Skådespelaren vill inte längre dubba svart karaktär – hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Kristen Bell slutar göra rollen som en svart karaktär i en animerad tv-serie. Anledningen är att hon är vit.

“Det var en brist på medvetenhet att spela rollen”, skriver hon.

Det är rollen som flickan Molly i den tecknade serien Central Park på Apple tv+ som Kristen Bell har gjort rösten till. Nu säger skådespelaren upp sig från jobbet, eftersom hon inte känner att det är försvarbart att en vit person gestaltar en svart. Det skriver NME.

“Att spela Molly i Central Park visar på avsaknad av medvetenhet om mitt privilegium.”, skriver hon på Twitter. 

Bell menar vidare att det faktum att hon som vit har anlitats till att gestalta en svart karaktär underminerar svarta amerikaners erfarenheter.

”Fortsätter att lära mig”

“Jag hade fel och vi som jobbar med Central Park ska nu göra rätt. Jag är glad att kunna frånsäga mig den här rollen för att ge plats åt någon som kan göra en mer precis gestaltning och jag kommer att fortsätta att lära och växa och arbeta för jämställdhet och inkludering”, twittrar hon. 

Kristen Bell har tidigare gjort rösten till bland annat Anna i Disneyfilmen Frost. 

I samband med Black lives matter-protesterna de senaste veckorna har bland annat tv-serien 30 Rock tagit bort ett avsnitt med en blackface-sketch från strömningsplattformarna och Borta med vinden har tagits bort från HBO för att sedan tillgängliggöras igen på amerikanska HBO max, med information om att filmen visar upp en förhärligad och inte sanningsenlig version av slaveriet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.