• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Så har Black lives matter förändrat tv-landskapet

Publicerad

Strömningstjänsten Netflix delar sällan med sig av tittarsiffror, men meddelar att strömningarna av regissören Ava DuVernays dokumentär om fängslade svarta män skjutit i höjden. Flera serier och filmer om rasism och erfarenheter om att vara svart i USA har ökat i popularitet. Samtidigt rensar strömningstjänsterna bort gamla filmer och serier som uppfattas som rasistiska i dagens kontext.

Utan att presentera exakta siffror meddelar Netflix att Ava DuVernays dokumentär 13th från 2016 ökat enormt i popularitet sedan George Floyd dödades av amerikansk polis och den nytändning för Black lives matter-rörelsen som följde.

I början av juni skrev filmsajten Indiewire att även When they see us (också regisserad av Ava DuVernay) om fem pojkar som på felaktiga grunder döms till fängelse för våldtäkt och Dear white people, om att vara svart student på ett elituniversitet, ökat i tittning med flera hundra procent.

Se Ava DuVernay om ökningen i klippet ovan.

Flera av de stora strömningstjänsterna har också plockat ihop olika paket och satsningar som fokuserar på rasism eller berättelser om att vara svart. Samtidigt måste tv-bolagen ta ställning till serier och filmer som med dagens mått mätt innehåller rasistiska element.

  • Brittiska BBC plockade ner ett avsnitt av 70-talskomediserien Pang i bygget där rasistiska tillmälen förekommer. Man ångrade sig dock relativt snabbt och lovade att lägga tillbaka avsnittet tillsammans med varningsskyltar om potentiellt stötande innehåll.
  • Amerikanska tv-serien Cops lades ner efter 33 säsonger. Cops följer poliser på fältet och har kritiserats för att glorifiera polisvåld.
  • Little Britain har tagits bort från bland annat BBC:s strömningstjänst och Netflix. Tiderna har förändrats sedan humorserien lanserades, enligt en talesperson från BBC. Det handlar bland annat om att skådespelarna framträder i blackface (när vita skådespelare sminkas med brunt smink – en företeelse som främst i USA har starka rasistiska konnotationer).
  • Borta med vinden har pausats från HBO Max för att förses med en historisk kontext. 30-talsfilmen bygger på en bok med samma namn och skildrar det amerikanska inbördeskriget från sydstatarnas sida. Filmen har sedan sin premiär både hyllats som ett av Hollywoods mästerverk och kritiserats för sin skildring av svarta människor och slaveriet. Redan 1937, innan filmen haft premiär, skrev antirasistiska organisationer till filmens producent David O Selznick att boken ”glorifierar slaveriet” och inte borde filmatiseras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.