Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mycket sex och intriger i ”Mary and George”. Se en bit ur det nya kostymdramat. Foto: Skyshowtime

Recension: ”Mary & George” med Julianne Moore

Uppdaterad
Publicerad

Baserad på fackboken ”The king's assassin” från 2017 följer vi kung James favorit George Villiers och hans väg till makten. I tv-serien är det hans intrigerande mamma Mary som håller i trådarna.

Underhållande och spännande, men tittaren lär aldrig riktigt känna rollfigurerna, tycker Kulturnyheternas kritiker.

Grevinnan Mary av Buckingham (Julianne Moore) har hamnat på ekonomiskt obestånd och inget av barnen är gifta.

Mary ser politisk potential i näst äldste sonen George (Nicholas Galitzine), kan hans skönhet ge familjen politiska förbindelser via kung James som är förtjust i unga vackra män?

Streamingtips

Jag var skeptisk gentemot den här serien först. Det första avsnittet är handlingsmässigt överlastat. Betydelsebärande händelser avlöser varandra med minuters mellanrum på bekostnad av stämning och karaktärsfördjupning.

Under den lite pliktskyldiga uppräkningen av händelser i snabb följd önskar man att serieskaparna kunde ha valt ett spår som tittaren kan få stanna i.

Men ”Mary & George” tar sig. Ingen av de många handlingstrådarna får hänga lösa och en väv av kungliga och politiska intriger håller spänningen uppe genom alla sju avsnitt.

Mot slutet börjar man känna att det hade gett mer att komma under skinnet på en av seriens intrigerande huvudpersoner.

Den som letar efter ett romantiskt kostymdrama kommer bli besviken. Mary and George är fyllt med sex och intrig, men är nästan helt renons på varma känslor.

Julianne Moore är seriens självklara stjärna och pendlar skickligt mellan segerviss, förnedrad och känslokall, men även Nicholas Galitzines (känd som snygging i homosexuell, kunglig miljö även i ”Red white and royal blue)” uttråkade lömskhet imponerar.

”Mary & George” har premiär på Skyshowtime 8/3.

Vill du se andra serier om kärleksskandaler på politisk eller adlig toppnivå? Här är ytterligare tre tips:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streamingtips

Mer i ämnet