Nordiska rådets barn- och ungdomspris till författaren Elin Persson

Publicerad

Elin Persson tilldelas Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för sin debutroman ”De afghanska sönerna”.

-Det känns helt overkligt, säger hon till TT.

Det prestigefyllda litteraturpriset gick till den grönländska författaren Niviaq Korneliussen.

Nordiska rådets kulturprisgala äger i år rum i Köpenhamn. Elin Persson fick ta emot priset ur danska kronprinsessan Marys hand.

”Ett verk som genom sitt skönlitterära berättande ger en dokumentär känsla och bygger skickligt upp bilden av en verklighet där ingen är ond eller god”, skriver juryn om ”De afghanska sönerna”.

Litteraturpriset är det äldsta och mest prestigefulla av de fem priserna. I år gick priset till romanen ”Naasuliardarpi” (Blomsterdalen) av grönländska författaren Niviaq Korneliussen. ”Ett verk som är en vacker, men också smärtsamt rå berättelse”, tyckte juryn.

Korneliussen valde att tillägna sitt tal Grönlands barn och unga.

-Vi har de högsta sjävmordstalen i världen. I flera generationer har vi mist människor som hade kunnat leva långa liv. Vi har ett system som sviker gång på gång, när ni allra mest behöver hjälp. Det här är till er som lyckats leva en extra dag, för att ni hoppas att nästa dag blir bättre, sade hon.

Hennes debutroman ”Homo sapienne” slog ned som litterär bomb när den gavs ut 2014. Den nominerades även då till Nordiska rådets pris och Korneliussen utnämndes till ”Grönlands nya litterära stjärna”.

Dansk film prisad

Ronnie Sandahls film ”Tigrar hade chans i filmkategorin, men danska filmen ”Flykt”, med manus och regi av Jonas Poher Rasmussen, tog hem priset.

”För ett verk där estetiska, politiska och mänskliga dimensioner uppgår i en sublim, konstnärlig film”, skriver juryn i motiveringen.

Syftet med kulturpriserna är att öka intresset för de nordiska ländernas litteratur, språk, musik och film. Prissumman är på 300 000 danska kronor, motsvarande drygt 400 000 svenska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.