Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du delar av det israeliska tv-reportaget från Malmö. Foto: Keshet 12 News

Malmö pekas ut som antisemitismens huvudstad i israeliska medier

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för Sverige och Malmö är stort i Israel och antalet artiklar som skrivits om landet är 8 gånger fler i år än i fjol. Flera nyhetsredaktioner refererar till Malmö som antisemitismens europeiska huvudstad och Israels nationella säkerhetsråd har uppmanat israeler som tänkt åka till Malmö att tona ner sin nationalitet.

Den senaste månaden har den israeliska Keshet 12 News sänt två omdiskuterade reportage där flera Malmöbor uttrycker hat mot Israel och judar. Enligt israeliska Haaretz reporter David Stavrou har Malmö blivit en internationell symbol för organiserad brottslighet och antisemitism.

Han har tidigare avfärdat mycket av den negativa Sverigerapporteringen som hårdvinklad eller till och med fake news. Men efter Hamas terrordåd den 7 oktober och det efterföljande kriget säger han att verkligheten har förändrats: svenska judar vittnar om att antisemitismen har skjutit i höjden.

Eurovision song contest 2024

”Som jude känner man sig inte trygg”

I israeliska tidningar kan man läsa om firanden på Malmös gator efter den 7 oktober, trakasserier av judiska elever, en krympande judisk befolkning och veckovisa propalestinska demonstrationer.

– Många av demonstrationerna är inte bara antiisraeliska, de är antisemitiska, säger David Stavrou. Självklart känner man sig inte trygg som jude att delta i den så kallade folkfesten om gatorna är fulla av antisemitiska budskap och beteenden.

Många har lämnat Malmö

Journalisten Inas Hamdan har rapporterat om Sverigebilden både i arabiska och israeliska medier och hon tycker att bilden som sprids av Malmö just nu är obalanserad. Samtidigt säger hon att staden har problem.

– Vi vet ju att Malmös judiska befolkning har sjunkit i antal och många har lämnat Malmö på grund av bland annat oroligheter och antisemitismen i staden, säger hon.

Trött på frågan

David Stavrou har tröttnat på att få den lite självupptagna frågan från svenska journalister om Sverigebilden.

– Ute i världen ser många Sverige och Malmö som ett land och en stad som har stora problem med antisemitism. Detta är på många sätt sant. Och svaret borde vara att hantera detta, snarare än att hantera bilden av detta, säger han.

51 artiklar om Sverige i israelisk press

Vi har slagit på sweden, swedish, malmö, malmo och malmoe i israelisk engelskspråkig press. För perioden 1 januari till 19 april i år får vi fram 51 artiklar och tre fjärdelar av dem (39 stycken) handlar om Eurovision Song Contest. En sökning på samma ord under samma period 2023 ger 6 artiklar. 2022 ger sökningen 7 artiklar. Sökningen inkluderar tidningarna Haaretz, The Jerusalem Post, Times of Israel och Ynetnews. Research: SRF Research

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet