Ett av Frank Stellas verk, på konstmässan Market på Färgfabriken i Stockholm 2017. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Konstnären Frank Stella är död

Uppdaterad
Publicerad

Målaren och skulptören Frank Stella har avlidit i sitt hem i New York City, 87 år gammal, skriver nyhetsbyrån AP.

Stella blev först känd som minimalist med en serie svarta kritstrecksrandiga målningar i slutet av 1950-talet, syftande till att göra åskådaren uppmärksam på måleriets tvådimensionella karaktär, skriver public service-bolaget NPR.

Senare blev hans verk mer färgstarka. Auktionshuset Christie's beskriver hans sena verk som ”maximalistiska färgkravaller” och skriver att han hade en direkt revolutionär syn på material: Han använde såväl fasadfärg, och billack som glasfiber och 3D-skrivare i sina verk, och utvecklade ett intresse för att förena måleri och skulptur.

Målade hus och läste historia

Stella hjälpte som ung sin far att måla hus och båtar. Han läste historia vid Princeton-universitetet men fokuserade därefter på konsten och inspirerades av New Yorks minimalister och abstrakta expressionister.

Redan vid 23 års ålder debuterade han på prestigefyllda Museum of Modern Art (MoMA) i New York, och tio år senare blev han den yngste konstnären dittills med en retrospektiv utställning på MoMA.

På 1990-talet blev hans verk mer tredimensionella och skulpturala. Princeton University Art Museum beskriver enligt NPR Stellas Moby Dick-serie som ”hans mest ambitiösa artistiska företag”....som ”tänjer på gränserna mellan tryck, målning och skulptur”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.