Borta med vinden. Foto: TT

HBO pausar Borta med vinden efter demonstrationerna i USA

Uppdaterad
Publicerad

Filmen Borta med vinden plockades tillfälligt ner av strömningstjänsten HBO Max under tisdagen med anledning av antirasistiska demonstrationerna som följt på George Floyds död. Filmen ska förses med ”historisk kontext” innan den åter läggs upp.

Borta med vinden från 1939 är en av de mest berömda Hollywoodfilmerna från sin epok. Filmen skildrar det amerikanska inbördeskriget ur ett sydstatsperspektiv, vilket har gjort den kontroversiell i en modern kontext.

Under inbördeskriget (1861 – 1865) var sydstaterna för slaveriet och nordstaterna var mot. Både det faktum att filmens huvudpersoner är på sydstaternas sida och hur filmens svarta rollfigurer skildras har kritiserats.

HBO Max skriver i ett uttalande till branschtidningen Variety att man kommer att lägga upp Borta med vinden igen när den ”satts i en historisk kontext”.

”Dessa rasistiska skildringar var fel då och de är fel nu och vi kände att det vore oansvarigt att ha kvar den här filmen utan en förklaring och ett avståndstagande från dessa skildringar”.

Filmen kommer dock att finnas kvar ”så som den skapades” eftersom att ändra den skulle vara att förneka de fördomar som existerade, skriver HBO Max.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.