Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag vill inte bara göra mitt land, utan också alla fans, stolta, säger Olly Alexander. Hör mer i videon. Foto: ”Dizzy”/Olly Alexander

Efter kritiken mot Israel: Olly Alexander tävlar för Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske artisten och skådespelaren Olly Alexander är van vid rampljuset. Men sedan det blev känt att han representerar Storbritannien i Eurovision song contest har han mött starka reaktioner. Särskilt efter att ha skrivit under ett öppet brev som kritiserat den israeliska staten.

Olly Alexander, född Oliver Alexander Thornton, har varit både sångare i gruppen Years & years och skådespelat i prisbelönta draman som ”The riot club” och ”It's a sin”.

Numera satsar han på en solokarriär som artist och ställer upp i Eurovision med låten ”Dizzy”.

Eurovision song contest 2024

– Den handlar om en överväldigande kärlek till någon som gör dig yr, säger han och berättar att relationen till pojkvännen var en inspiration till texten.

Men samtidigt som den 33-årige artisten förbereder sig inför tävlingen har han hamnat mitt i kritikstorm.

Skrev under öppet brev

Det började i höstas när Olly Alexander skrev under ett öppet brev från hbtq-organisationen Voices4London. De krävde eldupphör i Gaza och anklagade bland annat Israel för att styras av en ”apartheid-regim”.

Brevet fick stark kritik av den judiska organisationen Campain against antisemitism som ville att Olly Alexanders medverkan i Eurovision skulle stoppas.

Enligt The Daily telegraph har BBC hävdat att brevet publicerades innan det stod klart att Alexander skulle tävla. Varken BBC eller EBU uttryckt att han brutit mot några riktlinjer.

Kommer inte bojkotta

I slutet på mars uppmanade gruppen Queers for Palestine Olly Alexander att självmant bojkotta tävlingen i solidaritet med palestinier. Varpå Alexander svarade att han bestämt sig för att tävla ändå.

Jag vet att några personer kommer välja att bojkotta årets Eurovision och jag förstår och respekterar deras beslut. Som deltagare har jag ägnat mycket tid åt att överväga vad jag ska göra och vilka alternativ som finns tillgängliga för mig. Det är min nuvarande övertygelse att dra mig ur tävlingen inte skulle föra oss närmre vårt gemensamma mål”, skriver han i ett inlägg.

I videon kan du höra mer från Kulturnyheternas intervju med Olly Alexander den 29 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet