SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Pinnat inlägg

Det kommer lite frågor om sommarvädret och en resonerande säsongsöversikt för sommaren 2024 är på gång - antingen den här eller nästa vecka. Jag kan redan nu flagga för att det inte kommer att finnas något definitivt svar på "hur det blir". Det går liksom inte att med säkerhet säga det. Däremot går det att diskutera kring den storskaliga situation det lutar åt att det kan kretsa kring och vad det i så fall kan komma att innebära.

Jag har också sett att någon fråga här om det soliga och varma försommarvädret nu i maj är ett tecken på en ostadig sommar utan några längre värmeperioder (och att det syftar på perioden de flesta har semester). Att vädret inte har något minne är ett svar vi ofta ger och det är helt sant. I atmosfärens kaosartade tillvaro finns inga tumregler.

Det finns dock flera tillfällen då detta har hänt. Förra året är ett bra exempel, men ett ännu bättre är 1993. 2016 kanske till viss del kan hamna i den kategorin, liksom 1990. Finns fler. Men sedan har vi ju 2002 och 2006 - båda med torra och rätt varma perioder i maj och varma somrar (2006 hade en lång, torr och varm period första tredjedelen av maj). Och 2018 ska vi inte ens tala om - extremt varm maj och juli likaså. Hur det blir i år avgörs alltså vid ett senare skede.

Zephyr • Gör ni några utvärderingar av de prognoser som inte stämde med hur vädret sedan blev för att dra lärdomar av det? Eller är vädret (jag menar inte klimatet) ett så kaotiskt system att det inte är möjligt eller ens meningsfullt?

Ja - vi har gjort utvärderingar av säsongsöversikterna varje år. Sommaröversikterna har, sett över en tremånadersperiod och i en väldigt schematisk form - t.ex utan att specificera avvikelser, landat tillräckligt bra i cirka 2/3 av fallen hittills. Ett realistisk förväntningsresultat är att landa tillräckligt bra i 7 av 10 fall sett till helheten och dessutom hela Europa. Vi har inte publicerat 10 sommaröversikter än, men än så länge håller vi alltså den målbilden. För vinteröversikterna har vi inte riktigt hållit den målbilden, så de prioriterar vi inte längre.

Säsongsöversikter (typ långtidsprognoser för sommaren) är endast meningsfulla att resonera kring, anser vi på SVT Väder. Vi vill gärna nyansera bilden kring dessa i media, eftersom intresset är väldigt stort.

När det gäller kortare väderprognoser (upp till tio dagar) utvärderar vi vissa saker löpande men internt. Riktiga utvärderingar görs exempelvis av SMHI eller ECMWF, därför att det krävs avancerade beräkningar för att göra detta.

Vädret • Hej jag har hört att varmt väder i maj betyder dålig värme i sommar juni juli augusti vet vi hur det kommer bli på ett underförstått eller kan man inte ut går hur vädret är just nu?

Väder har inget minne så därför påverkar inte det väder vi har just nu hur det blir under sommaren.

Solveig • Idag har plockat fram solhatten med blommor på.

Hur blir molnen vita? • Molnens vithet beror det på vattendropparna eller något annat?


Vilken färgen har beror på om de är solbelysta eller ligger i skugga. I direkt solljus blir molnen vanligen vita medan moln som ligger i skugga blir blågrå till svarta. Moln med stor vertikal utsträckning och många molndroppar per kubikmeter luft släpper igenom mindre ljus, vilket gör dem mörkare vid basen. Om molntoppen är solbelyst kan dessa moln dock vara bländande vita.

Lars • Tack för svar om moln! Betyder det att de vita molnen innehåller mer vatten än den omgivande blå färgen på himlen?

Ja, det är mer vatten och vattenånga i luften om det är moln än om det inte är det.

Vattenånga finns i varierande grad i all luft, men om det är moln så är det mättat med vattenånga just där och resten av vattenångan kondenserar till synliga molndroppar.

Jens • Hej, jag har utomhusplaner för nästa vecka. Både ni och SMHI hintande om ev lågtrycksbetonat söderifrån med ev. Regn som kunde svepa upp. Är detta borta nu i senaste underlagen för både ni och SMHI har tagit bort de uppgifterna om utvecklingen efter söndagen.

Utvecklingen i nästa vecka är svårbedömd. Det blir att avvakta och se helt enkelt. På torsdag gör vi en 10-dygnsprognos på webben med en första hint om vartåt det lutar.

Följ aktuell väderprognos här: https://www.svt.se/vader/vader-idag

C • När kom den första tropiska natten sommaren 2018?

Natten den 3 juni uppmättes första tropiska natten sommaren 2018. För Sverige var det en rekordtidigt datum för en tropisk natt.

Elin • Hej! Jag försöker plocka fram vädret från föregående dagar till min dotters läxa men det var svårt på SMHI. Vet ni någon annan sida som kan visa föregående dagars prognos på ett enkelt sett?

Föregående dagars prognos kan vara svårt att hitta, för en prognos är ju färskvara och som sedan ersätts av faktiskt uppmätt väder. Så väderstatistik är enklare.

Kan det funka med gamla nyhetssändningar? Där finns ju väderprognosen med i slutet av varje sändning från exempelvis Rapport eller de lokala nyheterna. Finns att se en vecka tillbaka på https://www.svtplay.se/nyheter

Lucas • Jag såg ert inlägg om att det ska bli varmt i Skellefteå. Jag bor uppe längst norrlandskusten och jag märker alltid att Skellefteå blir nästan alltid betydligt varmare/kallare än närliggande orter. Vad beror det på?

Det handlar om mikroklimat att vissa platser ligger bättre till än andra att notera lägre eller högre temperatur än sin omgivning. Oftast är dessa platser belägna lite i en gryta, så att det blir extra varmt respektive extra kallt just där. För oftast är det så att samma platser som ofta är varmaste även ofta är kallast på.

Inte minst så är på vår och försommar har också närhet till avkylande havs- eller sjövatten stor betydelse för hur varmt det kan bli.

Björn • Hej😀. Tittade på BBC väder och de sa att över skandinavien ligger det en omegablockering. Vad exakt är det för nåt? Styrs det av jetströmmen kanske?

Ja, uttrycket kommer av att jetströmmen formar sig och blir liggande på samma ställe och ser ut som ett omega-tecken.

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.