Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar minoritetsexperten Lennart Rohdin hur han bedömer behovet av en sverigefinsk sanningskommission. Foto: SVT

Minoritetsexpert: Sveriges språkpolitik kan vara ett skäl för en sanningskommission

Uppdaterad
Publicerad

Minoritetsexperten Lennart Rohdin anser att det finns grund för att inrätta en sanningskommission för den sverigefinska minoriteten. Enligt honom kan den språkpolitik som har praktiserats i Sverige under de senaste decennierna i sig vara ett skäl för inrättandet.

Sverigefinländarnas delegation, en paraplyorganisation för sverigefinnar, beslöt i helgen att en förstudie ska inledas för att undersöka och underbygga behovet av att inrätta en sanningskommission för Sveriges agerande gentemot den sverigefinska minoritetsgruppen.

Enligt minoritetsexperten Lennart Rohdins uppfattning skulle den skolpolitik som förs i Sverige enbart kunna vara en anledning nog att utreda frågan.

– Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att regeringen redan för 30 år sedan förklarade för riksdagen att finskan inte är ett invandrarspråk, utan ett modersmål som alltid har talats i Sverige, säger han.

Sverigefinska barn i skolan. Modersmålsundervisningen på finska har fungerat på varierande kvalitet under de senaste decennierna. Foto: SVT

SANNINGS- OCH FÖRSONINGSKOMMISSIONER

Sanningskommissioner är ett etablerat verktyg för att utreda kränkningar av mänskliga rättigheter. FN:s generalförsamling antog 2013 en resolution om rätten till sanning som uppmanar länder att etablera mekanismer, som t.ex. sanningskommissioner, i syfte att komplettera redan etablerade juridiska system med granskning och försoningsarbete efter att grova brott mot mänskliga rättigheter begåtts.

Det har etablerats två sanningskommissioner i Sverige, en för det samiska folket och den andra för tornedalingar, kväner och lantalaiset.

Det finns sannings- och försoningskommissioner i 40-tal länder i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.