Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuåriga Sara dog i olyckan på Engelska kanalen förra veckan. Foto: Privat/BBC

Sara, 7, utvisades – dog i Engelska kanalen

Uppdaterad
Publicerad

Sjuåriga Sara gick i skolan i Uddevalla tills hennes familj utvisades till Irak. Nu är hon död – efter att familjen försökt korsa Engelska kanalen i en migrantbåt.

– Jag lägger skulden på mig själv, säger Saras pappa Ahmed Alhashimi till SVT Nyheter.

En liten uppblåsbar båt med personer lämnade franska Wimereux tidigt på morgonen den 23 april för att försöka korsa Engelska kanalen.

Enligt Saras pappa Ahmed Alhashimi hade smugglarna sagt att 40 personer skulle vara med på resan, men på båten var det minst 70.

När kaos uppstod berättar pappan hur han lyckades dra upp Saras syskon och mamma från den sjunkande båten. Men inte Sara.

– Jag hittade Sara under oss, och hon hade blivit helt blå, säger han.

Totalt avled fem personer i tumultet. En av dem var sjuåriga Sara Alhashimi.

Har inte varit i Irak

Saras mamma, Nour Alsaeed, känner en blandning mellan sorg, skuld och andra känslor.

– Vad ska en mamma känna som förlorat sin fina yngsta dotter? Hon var som en fjäril i mitt liv.

Varken Sara eller hennes syskon har varit i föräldrarnas hemland Irak. Sara och hennes syster föddes i Belgien och deras bror i Finland.

– Det skulle vara jättesvårt för barnen att flytta dit, de har aldrig sett Irak och kan inte skriva på arabiska, berättar Huda Alhashimi, barnens moster.

Mostern: ”De bara grät”

Sara och hennes mamma kom till Sverige från Belgien 2020. Syskonen kom tre år tidigare och har bott hos sin moster sedan dess.

Föräldrarna har tidigare sökt asyl i Belgien och Finland men fått avslag. När familjen fick avslag även i Sverige utvisades de till Irak.

Ahmed Alhashimi säger att beslutet att korsa Engelska kanalen var ett sista försök att stanna i Europa eftersom Storbritannien inte utvisar till Irak.

Barnens sista ord innan de åkte var att de inte ville lämna Sverige, berättar mostern Huda.

– De bara grät och grät när de åkte, det var jättetufft, säger hon.

Hör Saras pappa Ahmed Alhashimi berätta om den tragiska händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.