Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s genomgång av huvudteman i EU-desinformationen i videon. Foto: SVT/Pexels

”Påverkansförsöken är mer sofistikerade” – här är tre teman i EU-desinformationen

Uppdaterad
Publicerad

”Vi ser att påverkansförsöken är mer sofistikerade och har en högre kvalitet än tidigare. Inget medlemsland är helt säkert”, säger Lutz Güllner, chef vid EU:s utrikestjänst, i en intervju med SVT Nyheter med anledning av det kommande EU-valet.

EU-valet närmar sig, och med det också en ökad oro för påverkansförsök och spridning av desinformation.

Falska påståenden om EU har spridits i alla år.

SVT verifierar

Det kan vara småskaliga överdrifter, som likt en visklek flyter runt från Facebookinlägg till Facebookinlägg, som till exempel felaktiga påståendet att EU planerar att förbjuda svenska glöggsorter.

Det kan vara storskaliga teorier där EU påstås vara del av en mängd gigantiska konspirationer.

Det kan vara omedveten misinformation – påståenden som sprids av individer som inte vet att de är fel – men också medveten desinformation, spridd av aktörer som vill skada EU.

”Hoppar på konflikter som redan finns inom EU”

Under ett Sverige-besök får SVT Nyheter en intervju med Lutz Güllner, chef vid EU:s utrikestjänst.

Han säger att han sett en ökning av desinformationsnarrativ kring EU-valet, och att desinformationens slutgiltiga mål dels är att hjälpa proryska partier vinna mark i valet, och dels att arbeta för lägre valdeltagande i medlemsländerna.

– Tekniken som används är att hoppa på konflikter, infekterade ämnen och debatter som redan existerar inom EU. Dessa ämnen är inte påhittade av desinformatörsaktörer – men de eldar på dem, säger han.

”Kan ha korn av sanning i sig”

SVT har kartlagt återkommande teman bland de felaktiga påståenden som sprids om EU i sociala medier och på bland annat proryska webbsidor.

SVT:s EU-reporter David Boati känner igen mycket av det:

– EU upplevs av många som avlägset och svårförståeligt – det är en tacksam måltavla. All EU-kritik är förstås inte konspirationsteorier, men det florerar en del mer eller mindre vildsinta tankar. Ofta kan det handla om kritik som i grunden har ett korn av sanning i sig, men som överdrivs.

Se SVT:s genomgång av återkommande teman i det som felaktigt påstås om EU, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet